Naučnici slučajno pronašli novu prelepu nijansu plave

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2016, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici slučajno pronašli novu prelepu nijansu plave

Nekada se najbolje stvari dese iz puke slučajnosti. Takav je slučaj i sa novom prelepom nijansom plave do koje su naučnici Univerziteta u Oregonu došli potpuno slučajno.

Hemičar Mas Subramanijan i njegov tim “naleteli su” na boju koju su nazvali “YinMn plava” i to po elementima koji je čine.

Oni su pomešali crni mangan oksid sa drugim hemikalijama na više od 2.000 stepeni Celzijusa, a jedna od mešavina napravljenih na taj način imala je jasnu i “živu” >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << plavu boju.

Pigment je sada usavršen i biće korišten za pravljenje premaza, plastike i farbi.

“Novi pigment je formiran zahvaljujući jedinstvenoj kristalnoj strukturi koja omogućava jonima mangana da apsorbuju crvene i zelene talasne dužine svetlosti, a reflektuju samo plavu. Boja je stabilna čak i u ulju i vodi i ne bledi”, kažu naučnici u zvaničnom izveštaju.

Što je još bolje, ovaj pigment je potpuno bezopasan i nije toksičan ni za životinje ni za ljude.

YInMn blue is gorgeous + it's less likely to fade w/ time. Very cool. (images via @OregonState) #paint #colourmatch pic.twitter.com/23MD0p28iL

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Naučnici slučajno pronašli novu prelijepu nijansu plave (FOTO)

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jun.2016

Nekada se najbolje stvari dese iz puke slučajnosti. Takav je slučaj i sa novom prelijepom nijansom plave do koje su naučnici Univerziteta u Oregonu došli potpuno slučajno...Hemičar Mas Subramanijan i njegov tim “naleteli su” na boju koju su nazvali “YinMn plava” i to po elementima koji...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.