Naučnici pronašli 49.000 godina staru boju od mleka

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Jul.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici pronašli 49.000 godina staru boju od mleka

Pre 49.000 godina neko na prostoru današnje Južne Afrike je pomešao mleko sa ilovačom da bi dobio boju. Za šta je ona korišćena ostaje tajna ali je značajno da je mešavina napravljena ranije od prve upotrebe boje - 47.000 godina ranije.

Mešavina je sačuvana na malom kamenu koji je Lin Vedli sa Instituta za evolutivne studije Univerziteta Vitvatersrand u Juhanesburgu pronašla 40 kilometara severno od luke Durban.

"Naša analiza pokazala je da je ova mešavina >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa ilovačom mogla da se nanese na neku površinu ili na ljudsku kožu", Vedl i njen tim su naveli u akademskom žurnalu "Plos One".

Najstarija dokumentovana upotreba mleka u mešavini pigmenata zabeležena je u Grčkoj pre oko 2.200 godina i ta tehnika je korišćena do renesanse.

Otkriće je, piše Rojters, značajno jer pomera "uvođenje" pripitomljene stoke u taj region pre 1000 do 2000 godina.

Hemijskom analizom utvrđeno je da je reč o mleku divljeg bizona i da je najverovatnije uzeto kada je životinja ubijena.

"Verovatno je korišćeno kao dekorativna boja. Možda za ukrašavanje životinja. Ne znamo za šta su ga koristili, samo znamo da su ga koristili", rekla je Vedli.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici pronašli 49.000 godina staru boju od mlijeka

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Jul.2015

JOHANESBURG - Prije 49.000 godina neko na prostoru današnje Južne Afrike je pomiješao mlijeko sa ilovačom da bi dobio boju. Za šta je ona korišćena ostaje tajna, ali je značajno da je mješavina napravljena ranije od prve upotrijebe boje - 47.000 godina ranije...Mješavina je sačuvana na malom...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Naučnici pronašli 49.000 godina staru boju od mleka

Izvor: Blic, 07.Jul.2015

Pre 49.000 godina neko na prostoru današnje Južne Afrike pomešao je mleko sa ilovačom da bi dobio boju. Za šta je ona korišćena ostaje tajna, ali je značajno da je mešavina napravljena ranije od prve upotrebe boje - pre 47.000 godina...Mešavina je sačuvana na malom kamenu koji je Lin Vedli...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.