Naučnici (možda) otkrili novu formu materije - tetrakvark

Izvor: Blic, 15.Apr.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici (možda) otkrili novu formu materije - tetrakvark

Džinovska i ekstremno tehnološki napredna aparatura koju nazivaju Veliki hadronski kolajder u blizini Ženeve potvrdila je postojanje čestice nazvane Z(4430), što bi mogao da bude do sada najjači dokaz nove forme materije poznate kao tetrakvark.

Unutrašnjost CERN-a

Časopis "Nju sajentist" izveštava o ovom najnovijem otkriću Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, objašnjavajući da su kvarkovi subatomske čestice koje predstavljaju osnovu za građenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << materije.

Poznato je da se nalaze u grupama od po dve, koje čine mezone kratkog veka, i po tri koje formiraju protone i neutrone - sastavne delove atomskog jezgra. Naučnici već decenijama pretpostavljaju da bi mogle da postoje i grupe od po četiri kvarka, odnosno tetrakvarkovi, ali do sada nisu uspeli da izvedu komplikovane proračune neophodne za testiranje ove ideje.

- Naši kompjuteri nisu još dovoljno veliki da reše teoriju pomoću osnovnih principa - kaže Tomas Koen sa Univerziteta Merilend u Koledž parku.

To znači da niko ne zna da li zakoni fizike dozvoljavaju materiji da se spoji u hipotetičke tetrakvarkove. Ipak, poslednji nalaz CERN-ovog Velikog hadronskog kolajdera znači da je čovečanstvo bliže više nego ikada ovom otkriću.

- Glavna rasprava u vezi sa Z(4430) jeste da li ona postoji ili ne. Mi smo izneli tvrdnju da Z(4430) postoji - navodi Tomaš Skvarnicki sa njujorškog Univerziteta Sirakjuz, jedan od članova tima koji je radio na projektu.

Pored novootkrivene čestice Z(4430), poslednjih godina bilo je više vesti o pronalasku tetrakvarkova. Prvi je navodno pronašao Belov detektor u akceleratoru KEKB u Cukubi u Japanu 2008. godine. Međutim, BaBar detektor u akceleratoru SLAC u Menlo Parku u Kaliforniji kasnije nije uspeo da to potvrdi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.