Naučnici iz nosa iščačkali NOVI ANTIBIOTIK

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici iz nosa iščačkali NOVI ANTIBIOTIK

Naučnici sa Tebingen univerziteta u Nemačkoj došli su do velikog otkrića proučavajući bakteriju Staphylococcus aureus koja je nastanjena u ljudskom nosu i jedna je od glavnih uzročnika infekcija na koje današnji antibiotici ne deluju.

Većina dosadašnjih istraživanja je bila usmerena na stravanje što efikasnijih antibiotika, ali su pojedini naučnici odlučili su da se fokusiraju na glavnu konkurenciju i arhineprijatelja antibiotika, bakterije.

Doktor Andreas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pešel je izveo istraživanje koje je pokazalo da ljudi u čijem se organizmu nalazi Staphylococcus lugdunensis bakterija imaju šest puta manje šanse da obole od bakterije Staphylococcus aureus.

Kad je organizam zdrav različiti sojevi bakterija se bore za prevlast, stvarajući ravnotežu. Imajući u vidu tu činjenicu, naučnici su identifikovali specifičan gen koji nosi Staphylococcus lugdunensis i na osnovu njega razvili antibiotik lugdunin.

Testiranje leka je izvršeno na laboratorijskim miševima, pri čemu se pokazao kao veoma uspešan, čak i protiv MRSA.

Uskoro će biti sprovedena dodatna istraživanja, ne bi li se utvrdilo da li novi antibiotik deluje na ljudski organizam na isti način.

Poslednji antibiotik je pronađen pre 30 godina, a otpor koji je stvorio ljudski organizam na postojeće tipove antibiotika sve više zabrinjava naučnike u poslednje vreme.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.