Nastavnici tužili distrikt za više od milion KM

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnici tužili distrikt za više od milion KM

BRČKO - Protiv Brčko distrikta pokrenuto je 47 tužbi lokalnog nastavnog osoblja kojima je obuhvaćeno oko 200 lica, koja tuže ovu lokalnu zajednicu za iznos koji već prelazi zbirnu cifru od milion KM, izjavila je Ilinka Gavrić, glavni pravobranilac Pravobranilaštva Brčko distrikta.

Ona je navela da u tužbenim zahtjevima nastavno osoblje sa višom školskom spremom traži isplatu razlike u plati jer su obavljali poslove predviđene za visoku stručnu spremu, ali su im plate bile >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << usklađene po stečenoj kvalifikaciji, a ne prema poslu koji su obavljali.

Gavrićeva kaže da već ima presuda na osnovu Zakona o obrazovanju iz 2008, neki postupci su u toku, ali ima i novih tužbi po istom osnovu.

U okviru izvještaja o radu Pravobranilaštva distrikta u posljednja tri mjeseca prošle godine, Gavrićeva je na sjednici Vlade distrikta rekla da su pokrenute i tužbe protiv distrikta dvije privatne visokoškolske ustanove iz Brčkog.

"Internacionalni univerzitet tužbom traži naknadu pretrpljene štete od 1,8 miliona maraka, dok Evropski univerzitet u jednoj tužbi traži isplatu 1.450.000 KM, a u još dvije po 850.000 maraka", rekla je Gavrićeva.

Ona je podsjetila da, pored te četiri parnične tužbe koje su pokrenula ova dva privatna univerziteta, postoje i četiri tužbe protiv distrikta Brčko koje su podnijeli profesori ovih ustanova, tražeći naknadu štete za narušavanje ugleda u pojedinačnim iznosima od po 35.000 KM.

Gavrićeva je podsjetila na ranije okončane postupke preduzeća "Ital projekt" i "Novi Bimeks", čija su ukupna potraživanja za naknadu štete protiv distrikta iznosila više od 150 miliona KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.