Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije

Izvor: B92, 03.Jul.2015, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije

Suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbednosti optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Drugooptuženi, nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbednosti Milan Radonjić trebalo bi da nastavi izlaganje svoje odbrane odgovaranjem na pitanja tužioca, branilaca i suda, dok je prvooptuženi tadašnji šef DB-a Radomir Marković to završnio početkom juna negirajući optužbe.

Za ubistvo Ćuruvije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su, pored Radonjić i Markovića optuženi glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Radonjić je na prethodnom suđenju negirao krivicu, napominjući da nikada nije počinio nijedno krivično delo.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, u vreme NATO bombardovanja Srbije, ispred zgrade u kojoj je živeo u Beogradu.

Radonjić i Romić su u pritvoru, Marković služi kaznu od 40 godina zatvora u požarevačkoj Zabeli, a Kuraku se sudi u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međuanrodna poternica.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saucesnik mu je bio Ratko Romić koji je drškom pištolja udario Curuvijinu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavak suđenja za ubistvo Ćuruvije

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Jul.2015

Suđenje četvorici bivših pripadnika Državne bezbjednosti optuženim za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. nastavlja se danas u Specijalnom sudu u Beogradu...Drugooptuženi, nekadašnji šef beogradskog centra Državne bezbjednosti Milan Radonjić trebalo bi da nastavi izlaganje svoje odbrane...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.