Napeto u Bagdadu, novi protesti u petak

Izvor: VOA, 02.Maj.2016, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeto u Bagdadu, novi protesti u petak

U Bagdadu je danas bila mirna, ali i napeta sitacija, nakon što su demonstranti koji su u subotu upali u Međunarodnu zonu uglavnom slavili šiitski verski praznik.

Međutim, lider protesta Moktada al-Sadr najavio je da će u petak da se vrati u to područje da bi izvršio pritisak na vladu da izvrši izmene ili da sazove vanredne izbore.

Većina poslanika je tokom vikenda napustila taj deo iračke prestonice, kada su Sadrove pristalice upale u parlament, zahtevajući >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << novu vladu. Još nije poznato da li i kada nameravaju da se vrate.

Sadr, moćni šiitski sveštenik poznat po tome što se suprostavljao američkim snagama u Iraku, ima snažnu podršku u zemlji i koristi veliko nezadovoljstvo javnosti zbog korupcije, političkog nepotizma i neefikasnosti.

Tokom protesta je prvi put ozbiljno probijen bezbednosni kordon Međunarodne zone, ali bez žrtava, što ukazuje na to da su bezbednosne snage podržavale demonstrante, ili im je naređeno da ne reaguju. Verovatno je da su oba razloga tačna, navela je Sufan grupa, organizacija koja analizira bezbednost.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.