Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2016, 05:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na istanbulski aerodrom: Šta znamo do sad? (VIDEO)

ISTANBUL - Najmanje 36 ljudi poginulo je, a oko 150 ranjeno u tri eksplozije koje su se dogodile sinoć na aerodromu "Ataturk" u Istanbulu.

Strahuje se da bi broj stradalih mogao biti veći.

Prema drugim informacijama, u eksplozijama je poginulo 50 ljudi, a 147 je povrijeđeno.

Dodaje se da je od ukupnog broja ranjenih najmanje šestoro životno ugroženo.

U napadu je učestvovalo troje napadača, eksplozijama je prethodila pucnjava nakon koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << se teroristi raznijeli. Zvaničnih informacija o tome ko su napadači, a turski mediji su citirali neimenovane izvore iz policije da je za napade odgovorna Islamska država.

Žrtve napada su uglavno turski državljani, ali ima i stranaca.

Jedna od eksplozija odjeknula je na međunarodnom terminalu za dolaske putnika, a svjedoci su izjavili da se čula pucnjava i na prakingu ispred aerodroma.

Jedan od napadača je pokušao da prođe kontrulu skeniranja na terminalu kako bi se raznio, ali je u tome spriječen. Policija je razmijenila vatru sa teroristom nakon čega se on raznio.

Svjedoci su ispričali da se prije jedne od eksplozija član obezbjeđenja hrvao sa napadačem pokušavajjući da ga spriječi u njegovoj namjeri.

Među povrijeđenima je i, za sada, nepoznat broj policajaca.

Odmah nakon napada uslijedila je panika na aerodromu, a povrijeđene su do dolaska hitnih službi, u bolnice prevozili taksisti.

Naravno, saobraćaj na aerodromu "Ataturk" je obustavljen, a policija je blokirala cijelo područje ne dozvoljavajući nikome osim hitnih službi da uđe ili izađe iz kompleksa.

Svi letovi su preusmjereni na druge aerodrome.

Avion kompanije "Turkish Airways" u kome su se nalazili odbojkaši Srbije, bezbjedno je sletio na "Ataturk" i neko vrijeme je bio blokiran, a srpski sportisti su bili primorani da u njemu čekaju rasplet situacije.

Još uvijek nema zvaničnih informacija da li se u trenutku napada nalazio neko od državljana BiH.

Nakon eksplozija društvene mreže su preplavljene fotografijama i video snimcima uznemirujućeg sadržaja, na kojima se vide razbacana ljudska tijela, a objavljen je i video jednog od napadača u trenutku kada je nakon razmjene vatre s policijom aktivirao bombu.

Terrifying footage for the Ataturk suicide attacker blowing himself while people trying to escape him.. #Turkey pic.twitter.com/Q3TmdXAi2G

Aerodrom "Ataturk" je najveći i najprometniji u Turskoj, a godišnje kroz njega prođe više od 60 miliona putnika.

Turska je u posljednjih nekoliko mjeseci na udaru terorističkih napada koji se uglavnom povezuju sa kurdskim ili militantima Islamske države.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.