Najopasnijeg odmetnika Divljeg zapada razoružala je jedna časna sestra

Izvor: Blic, 31.Avg.2015, 06:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najopasnijeg odmetnika Divljeg zapada razoružala je jedna časna sestra

Mnogi muškarci sa Divljeg zapada su ostali upamćeni po tome što su bili laki na obaraču, ali samo je jedna osoba na kaubojskoj zemlji ušla je u istoriju kao osoba koja je "sredila" Bilija D Kida, najopasnijeg američkog odmetnika iz 19. veka. Bila je to časna sestra, Blandina Segale koja je postala poznata i kao "najbrža časna sestra na Divljem zapadu".

Od nedavno, katolička crkva je započela proces beatifikacije i kanonizacije kako bi od ove žene načinili sveticu. Njeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glavni aduti: hrabrost, saosećanje, dobrotvorni rad i posvećenost Bogu.

Tokom jedne od razbojničkih misija Bilijeve bande, u kojoj sam Bili nije učestvovao jer je "poslovno" bio van grada, jedan od njegovih najbližih saboraca je teško ranjen. Četiri doktora su odbila da pomognu razbojniku ostavljajući ga da iskrvari na smrt. Ali ne i Blandina, koja je velikodušno prihvatila tu obavezu, čak i nakon što joj je pacijent priznao da su mu ruke "krvave do lakata". Ali, Balinda je imala svoju misiju - pomoći čoveku u nevolji.

Puna tri meseca je ova časna sestra brinula o ranjenom razbojnik kako bi ga ponovo vratila na noge.

Kada se Bili D Kid vratio u Trinidad, gradić u Koloradu gde su bili stacionirani njegovi ljudi, imao je šta da čuje. Preke naravi, iznerviran neukazanim poštovanjem od strane lekara, nije mu bilo dovoljno to što je njegov prijatelj živ i zdrav, već je rešio da krene u krvavu osvetu, koju je sam najavljivao kao masakr lekara koji su odbili da pomognu njegovom prijatelju.

Kada je Blandina čula za osvetničku misiju, nerazmišljajući ni trenutka uradila je nešto što skoro nijedan muškarac sa tadašnjeg Divljeg zapada nije imao hrabrosti - nenaoružana 22-godišnja žena isprečila se ispred Bilija D Kida, zahtevajući od njega da odustane od svoje namere.

U stvari, Blandina je bila naoružana, ali svojom dobrotom zbog koje je njegov prijatelj i dalje bio živ.

Stojeći ispred njega, gledajući ga pravo u oči, tražila je uslugu za uslugu.

Nakon kraćeg vremena, ne verujući šta se dešava ispred njegovih očiju, Bili je nevoljno odmahnuo rukom i povukao se.

Blandina je uspela! Sprečila je masakr, spasivši život četvoro lekara koji su u to vreme radili u Trinidadu.

Svojom hrabršću Blandina je kod Bilija zaslužila veliko poštovanje o čemu svedoči i činjenica da spasavanje lekara nije bila jedina stvar u kojoj je ova časna sestra zaustavila čuvenog odmetnika. Naime, ubrzo nakon njenog prvog podviga, Bili je rešio da opljačka jednu kočiju za koju je imao dojavu da nosi vrednu robu.

Sve je bilo dobro isplanirano. Iz zasede su na konjima "zaskočili" plen koji je zaista bio laka meta. Međutim, jedna od putnica u toj kočiji je bila Blandina. Kada ju je ugledao, Bili je samo nakrenuo svoj šešir i produžio dalje.

Kada je 1881. godine uhapšen, Blandina ga je posetila u zatvoru pre nego što je obešen zajedno sa svojim bratom Semom.

Kad nije motrila na bandite, Blandina je osnivala škole, gradila bolnice, lečila bolesne, brinula o deci bez roditelja i zalagala se za prava američkih Indijanaca i ostalih manjina.

 

Zbog svih ovih stvari katolička crkva želi da ovu ženu proglasi sveticom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.