Najbolji grad za život je...

Izvor: Mondo, 21.Avg.2014, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji grad za život je...

"Ekonomist intelidžens junit" ponovo je proglasio Melburn najboljim gradom za život.

Na spisku prvih 10 gradova čak sedam je u Australiji i Kanadi, dok neke svetske metropole poput Londona i Njujorka nisu ni među prvih 50.

Prema istraživanju EIU, na drugom mestu je Beč, na trećem Vankuver, a slede Toronto, Adelejd, Kalgari, Sidnej, Helsinki, Pert i Okland.

Cirih je na 11. mestu, Ženeva na 12, Stokholm na 15, Pariz na 17. mestu, a slede Frankfurt, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Tokio, Berlin, Kopenhagen, Oslo, Luksemburg, Amsterdam, Brisel, Minhen. Vašington, Atlanta, Čikago, Majami, Detroit, Boston, Sijetl i Los Anđeles zauzimaju od 35. do 42. mesta.

Dablin je 46, Milano i Rim 48. i 49, a Budimpešta 50. najbolji grad za život.

Od 140 gradova koje obuhvata izveštaj, na samom dnu su Damask, Daka, Lagos, Karači, Alžir, Harare, Tripoli, Abidžan.

Među kriterijumima EIU za određivanje ranga su stabilnost, zdravstvene usluge, obrazovanje, bezbednost, klima, nivo korupcije, kulturne i sportske aktivnosti, infrastruktura, povezanost sa svetom, gustina naseljenosti, kvalitet javnog prevoza, nivo zagađenosti, zelene površine...

Gradovi poput Kijeva, Moskve i Sankt Peterburga pali su na lestvici zbog nestabilnosti usled ukrajinske krize.

Njujork je na 56. mestu zbog relativno visoke stope ubistava - četiri prošle godine na 100.000 stanovnika, u poređenju sa 0,9 u Beču. Slična je situacija i sa Londonom, koji je na 55. mestu liste.

"Svi veliki gradovi pate od visoke stope kriminala, zagadenja i problema s javnim prevozom, što negativno utiče na kvalitet života u njima", navedeno je u izveštaju EIU.

I na globalnom nivou, kvalitet života je opao za 0,68 procentualnih poena u proteklih 12 meseci, što je posledica sukoba, svetske ekonomske krize i usporavanja razvoja.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

U kojim gradovima je život najbolji?

Izvor: 24sata, 21.Avg.2014

"Ekonomist intelidžens junit" (EIU) ponovo je proglasio Melburn najboljim gradom za život, a na spisku prvih 10 gradova čak sedam je u Australiji i Kanadi, dok neke svetske metropole poput Londona i Njujorka nisu ni među prvih 50...Prema istraživanju EIU, na drugom mestu je Beč, na trećem Vankuver,...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.