Najbolji debater: Rasprave sa ocem imaju najviše žara

Izvor: 24sata, 28.Avg.2014, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji debater: Rasprave sa ocem imaju najviše žara

Umete razgovetno i brzo da govorite. Odlično baratate argumentima, a i opšta informisanost vam je na zavidnom novu. Da li ste se oprobali u debati? Studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu Helena Ivanov i Stefan Siridžanski poseduju navedene veštine, koje su ih i dovele do trona Evrope.

GOVOR - Po prvi put su za Srbiju, kao tim, osvojili titulu najboljih debatera na Evropskom univerzitetskom debatnom prvenstvu, koje je pre nekoliko dana održano u Zagrebu. U kategoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << engleski kao drugi jezik, Helena je bila prva, a on treći govornik u istoj kategoriji.

- Debata je za mene “umetnost misli”. Tih 15 minuta koje dobijete, uz temu i poziciju u debati, nešto je najbolje što svaka individua može da oseti, jer tada vidite koliko stvari vaš mozak u trenutku može da smisli. Koje argumente da izaberete kao najrelevantnije, možete da naučite kroz radionice. Ono što je veoma bitno je opšta informisanost - priča Helena, i dodaje da za dobrog debatera nije nužno da studirate neku od društvenih nauka.

Helena i Stefan su titulu osvojili debatom na engleskom jeziku jer je nagrada došla na međunarodnom turniru. Kažu da misle da bi im sada bilo i teže da debatuju na srpskom. Takođe, tvrde da govor tela i tehnike disanja koje moraju da primene prilikom debate nisu nešto što se stavlja u prvi plan.

- Činjenice i argumenti su ključni, ali bitan je i stil. Ne treba previše da mlatite rukama, da se derete, ali ni da šapućete - priča Helena, i priznaje da pred početak debate oseća nervozu.

Tokom debate jedino što im je u glavi je kako da objasne ljudima da je ono o čemu pričaju i tačno. Stefan ponekad debatuje i s ukućanima.

- Najviše debatujem s ocem, zato što sa njim imam najviše neslaganja po mnogim pitanjima. To su rasprave koje imaju više žara nego obične debate jer svako brani svoje lične stavove, pa se onda ljudi “više unose u diskusiju”. Trudim se da kada debatujem u običnom životu ne koristim toliko argumentaciju, već da diskutujem - priča Stefan, koji svakog jutra neizostavno barem sat vremena odvaja za čitanje novina.

Njihove debate često se snimaju, pa to onda bude odličan način da se uvide greške i poboljša stil:

- Kroz snimljenu debatu možete da vidite kako zvučite određenom posmatraču. To je užasno neprijatno! Ali, kad skupim hrabrost i ostavim nerviranje po strani, onda krenem: "Zašto si stao usred rečenice?”, “Zašto si ovde podigao glas...?”, “Zašto suviše mašeš rukama?” Tako sam sam naučio kako da promenim stil - priznao je za kraj Stefan, koji se sa svojom koleginicom sprema za svetsko prvenstvo, za Novu godinu, u Maleziji.

U „penziju” za godinu dana

STUDIJE - Helena planira da se za godinu do godinu i po “penzioniše” kada je reč o debati. U planu ima master i doktorske studije iz oblasti političke teorije, odnosno političke filozofije. Stefan planira da se debatom bavi još godina dana, a onda planira da upiše master, najverovatnije iz ekonomije.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.