Nadležni nude rušenje smrdljivih zgrada

Izvor: RTS, 19.Dec.2014, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadležni nude rušenje "smrdljivih" zgrada

Građevinska direkcija Srbije ponudila stanarima takozvanih smrdljivih zgrada u novobeogradskom naselju "Ivo Lola Ribar" rušenje objekata koji su zatrovani fenolnim isparenjima iz zidova, a da se umesto njih podignu novi, potvrđeno je RTS-u.

Direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan kaže da rušenje jeste najskuplje rešenje, ali i jedino moguće, jer se, kako kaže, veliki broj stanara nije saglasio sa hemijskom sanacijom, a tehnologija zahteva da se paralelno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rade svi stanovi na spratu ili u lameli.

Govoreći o ceni rušenja i izgradnje, Šurlan kaže da je urađen proračun, ali da zbog očekivanih javnih nabki ne može da iznese konkretnu cifru.

Ipak, navodi da bi cena izgradnje svakog od objekta bila tri i po miliona evra, odnosno ukupno sedam miliona evra.

Stanari treba da se izjasne o ponudi do 31. decembra.

Oni su načelno saglasni sa ponudom, ali kažu da je neophodno da se onima koji žele da odbiju to rešenje ponudi fer raskid ugovora, odnosno povraćaj kupoprodajne cene koju su oni platili.

Na tome da se kupcima vrati PDV, ali i status kupca prvog stana, se radi.

Stanari su imali sastanak sa ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović i kako im je rečeno u tom ministarstvu o rešenju njihovog problema razgovara se i sa Ministarstvom finnasija i Nacionalnom korporacijom.

Direkcija je zbog ovog ekološkog incidenta pre nekoliko meseci podnela i krivične prijave.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Direkcija sad nudi gradnju nesmrdljivih zgrada

Izvor: Mondo, 19.Dec.2014

Građevinska direkcija Srbije ponudila je stanarima takozvanih smrdljivih zgrada u novobeogradskom naselju "Ivo Lola Ribar" konačno rešenje - rušenje objekata i gradnju novih na istom mestu...Foto: Guliver/Getty Images/Angelo Merendino..Zgrade u kojima su stanovi zatrovani kancerogenim fenolnim isparenjima...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.