Nade sve manje: Potvrđeno 28 žrtava brodoloma kod Južne Koreje, poternica za kapetanom

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nade sve manje: Potvrđeno 28 žrtava brodoloma kod Južne Koreje, poternica za kapetanom

Južnokorejski sud izdao je danas naloge za hapšenje kapetana i još dva člana posade potonulog broda na kojem je u sredu poginulo 28 ljudi, među kojima 12 učenika, dok se 270 osoba vodi kao nestale. Spašeno je 179 putnika i čanova posade trajekta.

Na putničkom trajektu "Sevol", koji je potonuo u sredu, 16. aprila, bilo je 475 putnika i članova posade, uključujući 325 srednjoškolaca i 15 nastavnika koji su išli na ekskurziju.

Brod je isplovio iz zapadne luke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Inčeon u Južnoj Koreji 15. aprila naveče u pravcu ostrva Džedžu, poznate turističke destinacije.

U spasilačkim naporima učestvuju tri velika broda, koji pokušavaju da izvuku trajekt iz vode, stotine ronilaca Obalske straže i mornarice, kao i veliki broj helikoptera, aviona i čamaca.

Očekuje se da će broj mrtvih biti veći, jer je prošlo već dva dana od nesreće, a more u području potonuća je nemirno i izuzetno hladno.

Sud naložio hapšenje kapetana

Korejski sud izdao je nalog za hapšenje kapetana Li Džon Seoka (60) i još dva člana posade sa trajekta koji je potonuo pre dva dana, od kada se stotine ljudi vode kao nestali, a strahuje se da su mrtvi. Utvrđeno je da kapetan nije bio za komandama trajekta u trenutku nesreće, već da je plovilom upravljao jedan od mlađih oficira, četvrti u hijerarhiji.

"Nije jasno gdje je kapetan bio u trenutku nesreće, iako je jasno da nije bio u komandnoj sobi", rekao je državni tužilac Jae-Eok Park.

Nakon zajedničke istrage policije i tužilaštva izdata je poternica za trojicom članova posade, među kojima i za kapetanom broda.

Istraga o nesreći fokusirana je na nagli zaokret koji je trajekt napravio pre nego što je počeo da se naginje na jednu stranu i utvrđivanje da li bi ljudski životi bili spaseni da je kapetan brže naredio evakuaciju na vreme. Li Džon, takođe nije bio siguran u konfuziji i haosu da li je ta naredba preneta putnicima, a nekoliko preživelih izjavio je da nikad nisu čuli nikakvu naredbu za evakuaciju. Od 29 članovi posade, 20 je, uključujući kapetana, preživelo i istražuje se da li se Li nalazio na jednom od prvih spasilačkih čamaca .

Brodom u trenutku nesreće upravljao mlađi oficir

Putničkim južnokorejskim trajektom je upravljao mlađi oficir, a ne kapetan u trenutku kada se brod sa 475 putnika i članova posade prevrnuo kod obala Južne Koreje, saopštili su danas istražitelji.

Pročitajte još Obesio se zamenik direktora škole čiji su đaci stradali na trajektu

Uzrok tragedije je po svemu sudeći, nagli zaokret, što je izazvalo pomeranje tereta i naginjanje broda i uzrokovalo prevrtanje i potonuće.

Tri dana posle nesreće južnokorejskog trajekta nacija je u šoku, ali i gnevna zbog sve više dokaza da putnicima nije data prava šansa da napuste brod, već su dobili uputstvo da ostanu mirni i da pomoć stiže. Pritom, poseban gnev izazvale su informacije da je među prvima brod napustio kapetan Li Jun Seok. Protiv kapetana je pokrenuta krivična istraga i u gradu Mokpo ga ispituje obalska straža.

On pred kamerama nije umeo da objasni okupljenim novinarima šta se ustvari dogodilo, a bio je jedan od prvih koji su skočili u vodu i spasili se.

Video> Spasavanje putnika dok je trajekt još bio na površini:

Pročitajte još Južna Koreja: Kapetan i posada prvi napustili trajekt i ostavili putnike? TUGA I BES Rođaci stradalih u brodolomu nasrnuli na premijera Južne Koreje Kapetan južnokorejskog trajekta kasno naredio evakuaciju: Devetoro mrtvih, 287 nestalih Potresne poruke dece zarobljene na brodu koji tone: "Mama, možda neću moći da ti kažem kasnije..." Pakao u ledenom moru: Skoro 300 nestalih u brodolomu kod Južne Koreje

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.