Na ovoj plaži USRED EVROPE muškarce i žene i dalje DELI ZID

Izvor: Blic, 26.Jul.2017, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ovoj plaži USRED EVROPE muškarce i žene i dalje DELI ZID

Na plaži u Trstu koju lokalno stanovništvo zove “Pedočin” muškarce i žene razdvaja beli zid. Kupalište “Lanterna” poslednja je plaža u Evropi u kojoj se muškarci i žene sunčaju odvojeno.

- Zvuči paradoksalno, ali zid doprinosi da se osećamo slobodnije - kaže učenica Sabrina Pekjari.

Kupalište “Lanterna” postoji još od 1903, kada je Trst bio pod austrougarskom vlašću. Plaža je nadživela monarhiju, dvadeset godina fašizma, dva svetska rata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << savezničku okupaciju i ostala previranja proteklih decenija. U početku ju je delila ograda, ali je kasnije zamenjena zidom, koji je samo jednom srušen i premešten - 1959, kada je deo za žene proširen na uštrb muškog dela.

- Žene vole ovo mesto zato što im pruža privatnost. Kada nema muškaraca, nije tako strašno ako imate višak kilograma, a noge vam nisu savršeno depilirane - kaže novinarka Mikol Brusafero. Ona dodaje da su u Italiji žene izložene velikom pritisku da izgledaju besprekorno u svakom trenutku, a da na plaži “Lanterna” čak i 80-godišnjakinje mogu da se kupaju u tangama i bez gornjeg dela, ukoliko žele.

Muškarci vole ovu plažu iz drugih razloga.

- Ovde se odmaramo od supruga koje stalno nešto zvocaju, kaže Đanmarko. Kupalište je otvoreno tokom cele godine i prima 3.000 ljudi. Ulaznica košta svega jedan evro, prenosi travelbook.de.

Naziv “Pedočino” potiče od reči “pedoci” (na tršćanskom dijalekto “školjke”) ili “pedocio” (vaške). U blizini se nekada nalazila farma školjki, a austrougarski vojnici su navodno obavljali ličnu higijenu na ovoj plaži.

“Lanterna” je veoma omiljena među penzionerima, decom i radnicima, koji ovde provode pauzu. Deca do 12 godina mogu slobodno da trčkaraju između dve zone, a tinejdžeri i odrasli više vole druge plaže.

Spasioci imaju privilegiju da spasavaju i jedne i druge.

- Kada razdvojite žene i muškarce ponekad na videlo izlaze najružnije strane oba pola - kaže Frančeska Azareli, koja radi kao spasilac.

- Muškarci prave neumesne viceve. Dedice traže da im dajemo veštačko disanje usta na usta. Na drugoj strani plaže ima mnogo više svađe. Nedavno smo morali da intervenišemo jer su se žene posvađale oko mesta u hladu - priča ova 25-godišnja devojka.

Samo jednom godišnje, na velikoj letnjoj proslavi, muškarci i žene vesele se zajedno uz muziku i ples. Ti trenuci su zabeleženi na filmskom platnu.

Dokumentarni film “L’Ultima Spiaggia” (Poslednje utočište) premijerno je prikazan na filmskom festivalu u Kanu prošle godine i bio je veliki hit u tršćanskim bioskopima.

- Pedočin je čarobno mesto, kakvog nema nigde drugde u Evropi, a a bogami ni u svetu - kaže korežiser filma Tanos Anastopulos.

- Za razliku od drugih odvojenih plaža, poput onih na Bliskom istoku, ovde kupači dolaze zato što žele da budu odvojeni od suprotnog pola.

U Trstu nikome ne pada na pamet da tu bilo šta menja.

- Pedočin je tršćanska institucija, zašto bismo rušili nešto što kupalište čini tako posebnim? pita se gradski odbornik Đorđo Rosi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.