Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2016, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na festivalu "Zaplet08" izvedena predstava "Nebeski odred"

BANJALUKA - Kada je jedan komad prepun naboja, opomena, onda njegova tema ne može biti laka, naprotiv. Upravo je takav slučaj s predstavom "Nebeski odred", koja je svojevrsni intimni izvještaj o zlodjelima nacističkog delirijuma, a koja prikazuje ogoljene numerisane duše u "Aušvicu" koje su suočene s tiranijom nezapamćenih razmjera.

Riječ je o predstavi za koju režiju potpisuje Mia Knežević, a koja je nastala u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Saveza >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dramskih umetnika Vojvodine, i koja je izvedena četvrte takmičarske večeri Festivala mladog glumca "Zaplet08" u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Još jedna potresna priča, ali istovremeno i jedna koja je morala biti ispričana, nastala je iz pera bivšeg logoraša Đorđa Lebovića, u saradnji s Aleksandrom Obrenovićem.

Za razliku od svih ostalih predstava koje su počinjale na sceni, ova je počela u holu "Jazavca". Dok je publika stajala mirno sa strane, već na početku nacistički vojnik ubija jednog iz grupe logoraša koji nagi čekaju svoj usud. Članovi specijalnog odreda, zatvorenici prisiljeni da izvršavaju zadatke masovnog istrebljenja, dalje su, kroz tri i po sata trajanja predstave, na sceni prikazali dio nečovještva koji se dešavao u postrojenjima smrti u logoru "Aušvic".

Iako se čini da su na trenutak spaseni prerane smrti, jer su određeni za likvidaciju logoraša u lažnim kupatilima ili kao ložači užarenih peći krematorijuma, njihova agonija se produbljava zbog činjenice što znaju da će živjeti još tri mjeseca, nakon čega će i njih zateći sudbina žrtve, a na njihovo mjesto će doći nova grupa.

S obzirom na to da je tekst jedna vrsta lične ispovijesti, vidljivo je da je mlada režiserka, kojoj je ovo bila i diplomska predstava, iz istog nastojala što više izvući. Ipak, određene scene i dijalozi vjerovatno bi mogli i trebalo da budu skraćeni ili bi im se moglo dodati na dinamici, čime se opet ne bi izgubilo na kvalitetu.

Režiserka Mia Knežević istakla je da je činjenica da u ovom vremenu ima dosta riječi o tome kako vlada desničarska atmosfera i da se stiče utisak da bi istorija vrlo lako mogla da se ponovi.

"Čovek ima utisak, da kada se dese posledice takvih razmera, da je nemoguće da se takve stvari ikada više ponove. Ali smo i svedoci toga da se istorija stalno ponavlja", rekla je ona.

Akteri predstave prikazali su glumu na najvišem nivou, a svaki savršeno inkorporiran u svoj lik: Poljak, Nijemac, Francuz, Italijan, Srbin, Jevrejin i Grk, na ivici ludila, između jave i sna, kuju plan kako pobjeći iz logora i nastaviti da žive svoje živote, od kojih su daleko.

Mladi glumac Danilo Milovanović, koji je tumačio lik Jevreja, otkriva da su dugo spremali ovu predstavu, i ne želeći da ih sam hvali kao neke istraživače, dodaje da jesu i dugo istraživali određene pojedinosti u vezi s "Aušvicom" i logorovanjem.

"Imali smo probe i u podrumu, kako bismo što bliskije osjetili taj vid zatočeništva u prostoriji dva sa dva, a u kojoj je osam ljudi. Ovo je bila kao jedna mala akademija za sebe i svakako se ta poruka koju smo imali od početka prenosi na publiku", kazao je on.

Publika ih je za sav uložen trud nagradila dugotrajnim aplauzom, a nagradu za glumca večeri dobio je Dimitrije Dinić.

Očigledno je da ni samim akterima, kao ni publici koja je prisustvovala izvođenju ovog komada, nije bilo prijatno suočiti se s ponorom ljudi koji su prisilno učestvovali u nedjelima nezabilježenih razmjera. Nije bilo lako slušati besjede o krematorijumima i gasnim komorama, niti osjećati nemogućnost izbora, dostojanstva i slobode.

Ali je bilo neophodno, baš kao što prikazuje i posljednja i možda najupečatljivija scena komada, saosjećati, pa makar i nakratko, s izgubljenim dušama koje su živjele u paklu na zamlji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.