Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2016, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan: Izveden Sarajevski atentat, donesen Vidovdanski ustav

Među istorijskim događajima koji su se desili na današnji dan, izdvajamo:

1577. - Rođen slikar Peter Paul Rubens. Rubens je jedan od najvećih majstora baroka. Preminuo je 30. maja 1640. godine.

1762. - U Bostonu, u SAD-u zabilježen prvi pokušaj krivotvorenja.

1838. - U Vestminsterskoj opatiji okrunjena britanska kraljica Viktorija. Ujedinjenim Kraljevstvom je vladala 63 godine i sedam mjeseci, a doba njene vladavine poznato je kao Viktorijansko doba >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << koje je obilježeno značajnim ekonomskim i tehnološkim napretkom.

1859. - U Engleskoj prvi put održana izložba pasa.

1914. - U Sarajevu pripadnik pokreta "Mlada Bosna" Gavrilo Princip izvršio atentat na austrijskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu. To je bila varnica za početak Prvog svjetskog rata.

1919. - U Francuskoj potpisan Versajski ugovor čime je okončan Prvi svjetski rat.

1921.- Donesen Vidovdanski ustav. Bio je to ustav Kraljevine SHS. Ukinut je jednostranim kraljevim aktom 6. januara 1929, kada je uvedena Šestojanuarska diktatura.

1918. - Prvi avion poletio s jednog havajskog otoka prema drugom.

1975.  - David Bowie izdao single "Fame" kojeg su napisali John Lennon i Carlos Alomar.

2001. -  Bivši predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošvić izručen je Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu, kao prvi šef države koji je predat međunarodnom sudu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.