Na ceni 60 preduzeća, 99 neće niko

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2014, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na ceni 60 preduzeća, 99 neće niko

Na Vladin poziv za privatizaciju 502 preduzeća, do 15. septembra stigla su 1.732 pisma investitora, dok za 99 firmi niko nije bio zainteresovan.

Poljoprivredni kombinat "Beograd" je, po svemu sudeći, najprivlačniji među 502 firme ponuđene na prodaju. Za njega je zainteresovano 11 investitora. "Nisam iznenađen interesovanjem, hrana je interesantna, posebno je veliko interesovanje za PKB. Bilo je dosta i stranih i domaćih firmi i fondova koji su se interesovali, kao i za trenutni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << status posla koji PKB radi", rekao je Dragiša Petrović, generalni direktor PKB korporacije.

PKB je kao i ostale firme u restrukturiranju trenutno zaštićen od naplate starih dugova, ali oni su tu. Prošle godine država im je otpisala tri milijarde dinara duga za poreze i doprinose i sada po tom osnovu duguju 600 miliona dinara. Na to dolaze dugovi bankama i drugim poveriocima. Ukupno sedam milijardi dinara. Pored PKB, investitorima su privlačni i voćari iz Porečja u Vučju.

"Nije iznenađujuće kada su u pitanju poljoprivredni kombinati, zemlja u Srbiji je relativno kvalitetna. Potrebno je uvesti nove tehnologije i neko ko bi kupio kombinate lako bi mogao da dostigne svetsku konkurentnost", kaže ekonomista Milojko Arsić. Pored poljoprivrednika, dobrom ishodu se mogu nadati i rudnik "Resavica" i RTB "Bor", banje i drugi turističko-ugostiteljski objekti.

Međutim, ko tačno ide dalje, a kome sledi katanac i likvidacija još se ne zna - jer su radne grupe tek počele da analiziraju ponude. Ipak RTS saznaje da su ozbiljne ponude stigle za 50 do 60 preduzeća. "Ako bi se privatizovalo 50 do 60 preduzeća to bi bio veliki uspeh za Srbiju ili bar 20, 30 koji su značajni za gradove, regione. Nije isto FAP, 'Petoletka' ili neka od malih preduzeća koja zapošljavaju", kaže Milojko Arsić.

Arsić napominje da se svaka privatizacija može smatrati velikim uspehom, čak i ako se preduzeće ne proda, jer, kako kaže, stvoriće se uslovi da drugi dođu do imovine kojom ono neuspešno raspolaže, do zemljišta, zgrada pa možda i radnika. Na spisku zainteresovanih je i po neka zvučna svetska firma, ali je malo domaćih biznismena. Pretpostavlja se da u njihovo ime nastupaju advokatske kancelarije ili fondovi.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.