Na čemu će štedeti ministarstva

Izvor: RTS, 27.Nov.2014, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na čemu će štedeti ministarstva

Pored takozvanih tvrdih mera štednje koje je Vlada već usvojila, sva ministarstva i javna preduzeća moraće dogodine dodatno da stegnu kaiš za oko 130 miliona evra. U Vladi kažu da je to neophodno kako bi se ostvario plan da se na nivou cele države 2015. potroši 700 miliona evra manje nego ove godine.

Pred nama je najteža godina, kaže premijer Aleksandar Vučić, koji s MMF-om, ministrima i direktorima javnih preduzeća danima traži prostor da se uštedi dodatnih 130 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << evra.

Projekcija Ministarstva finansija bila je da treba da se uštedi dodatnik 17 milijardi, podseća Vučić.

"A onda smo imali takozvani negativni bafer - te dodatne zahteve u visini od 11 do 13 milijardi što je, naravno, nemoguće, ali polako radimo na tome i radimo na kresanju troškova i uveren sam da ćemo biti uspešni i da ćemo taj posao do 10. ili 11. decembra da završimo", istakao je Vučić.

Iako mnogi gledaju kako da u budžetu dobiju što više za svoj resor, zadovoljan je što, kako kaže, dobar deo ministara razume da mora da se štedi. A za to, ističe, prostora ima.

"Video sam da su se neka ministarstva pretvorila u Top travel ili neku drugu agenciju, samo putuju svuda po svetu, i ja pojma nemam kakav je rezultat tih putovanja. Uveren sam da će to biti smanjeno u narednom periodu", rekao je premijer.

Dodao je da postoje "hiljade i hiljade vozila" koje manje koriste i ona će biti prodata.

U Ministarstvu odbrane kažu da su štedeli i ove godine i da će dogodine štedeti na istim stvarima, ali ne na modernizaciji vojske.

"Uštedeli smo u 2014. na smanjenju službenih vozila, preko 20 izbacili iz upotrebe, uštedeli na gorivu, dnevnicama, nepotrebnim putovanjima", ističe ministar odbrane Bratislav Gašić.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaža da je njegovo ministarstvo na svim nivoima prosečno smanjilo troškove za 15,8 odsto.

"Tako da na ponos svih pripadnika Ministarstva rada, uštedeli smo 1.867.062.000 dinara. Štedeli smo na svemu – od automobila, prevoza, putovanja, dnevnica. I kao što vidite – moguće je", ističe Vulin.

Naglašava da je stav premijera i Ministarstva rada da se socijalna davanja ne umanjuju "ni za jedan dinar", ali će zato preostalo od tog novca da se smanji, kao što se već smanjilo.

Posle plata i penzija koje su već smanjene, iz budžeta se najviše novca troši na subvencije i to je, kažu upućeni, prava adresa za uštede.

"Mislim da ključ treba tražiti upravo na strani subvencija jer u poslednjih 10 godina smo za subvencije potrošili osam milijardi evra da bismo veštački održavali propala preduzeća", rekao je ekonomski analitičar Milan Ćulibrk.

Smatra da ne treba dozvoliti bilo kome da povećava bilo koje troškove zato što je Srbija imala u poslednjih 10 godina najmanju inflaciju.

Premijer veruje da će biti skrojen dobar budžet koji će Vlada usvojiti 10. ili 11. decembra i dostaviti ga poslanicima na razmatranje. Ističe i da nećemo uzvratiti recipročnim merama Hrvatskoj koja je uskratila "Er Srbiji" mogućnost da prodaje karte za putovanja iz Zagreba, preko Beograda, do drugih odredišta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.