Na Protestu Protiv diktature minut ćutanja za medije

Izvor: N1 televizija, 21.Apr.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Protestu "Protiv diktature" minut ćutanja za medije

Protest "Protiv diktature" počeo je okupljanjem građana na stepeništu Doma Narodne skupštine odakle su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Nekoliko desetina protestanata u Nišu, protestovalo se i u Subotici.

Deventaesti dan protesta počeo je na stepenistu Doma Narodne skupstine. Odatle su demonstranti uzvikivali poslanicima da su lopovi, ali su i zamolili narodnog poslanika Zorana Živkovića da ih opet pozove u Skupštinu. Kažu da će se odazvati jer >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << misle da će se njihov glas bolje čuti u medijima ukoliko su u parlamentu.

I u petak se oko 300-400 demonstranata prošetalo ulicama glavnog grada. Osim kod Skupštine, protestovali su ispred redakcije Informera, zgrade Radio televizije Srbije i zgrade Vlade. Ispred sedišta dnevnog lista Informer na Terazijama učesnici su održali minut ćutanja za slobodu medija.

Pitanje koje se već 19 dana protesta najčešće postavlja jeste ko je organizator. Beogradska grupa demonstranata je na Fejsbuku u petak saopštila da su oni samo Grupa studenata, penzionera i građana nezadovoljnih situacijom u državi, a da će svi zainteresovani moći da upoznauu one koji su bili zaduženi za logistiku i organizaciju i to u subotu posle protesta.

Na skupu su transparenti "Vučić diktator, Vulin njegov Gebels", "Protiv terora vlasti". Neki od učesnika nose i maske pokreta "Anonimus".

Došao je i Džo Bagerista, jedan od glavnih aktera protesta 5. oktobra 2000. godine.

Beogradski deo pokreta “Protiv diktature” ranije u petak je izdao saopštenje u kojem navodi da nisu ni Jankovićevi, ni Jeremićevi, ni Soroševi, ni NATO plaćenici, već grupa građana, studenata i penzionera koji su nezadovoljni stanjem u zemlji.

Oni su poručili i da ne žele medijski da se eksponiraju, da nemaju vođe, i da se po tome razlikuju od ostalih.

Protest je završen oko 20.45. Jedan od učesnika skupa preko megafona je pozvao učesnike protesta da u nedelju podrže najavljeni štrajk prosvetnih radmika, a u utorak 25. aprila, da se okupe u Hercegovačkoj ulici kako bi obeležili godišnjicu rušenja objekata u tom delu Beograda.

Šetnja je protekla bez incidenata, a saobraćaj u centralnim gradskim ulicama bio je blokiran dok je prolazila povorka demonstranata.

Niš očekuje podrčku sindikata

"Protest protiv diktature" održan je 16. put u Nišu, ali uz češće svega nekoliko desetina građana.

Oni su rekli da bi broj demonstriranata mogao iduće nedelje da poraste jer pregovaraju sa pojedinim sindikatima i očekuju njihovu podršku. "Pregovori su u toku i rezultat ćemo saopštiti u ponedeljak. Smatramo da bazu građanskog društva možemo da izgradimo samo tako što ćemo napraviti čvršću komunikaciju sa tim organizacijama", istakla je jedna od učesnica protesta.

Učesnici protesta su s Trga kralja Milana u povorci prošli glavnim niškim ulicama, do Gradske kuće.

Za subotu u 18 časova najavljen je novi protest.

Subotica: Ćutanje te neće zaštititi

Grupa mladih okupila se 17. put na protestu "Protiv diktature" u centru Subotice. Uz muziku su duvali u pištaljke i najavili šetnju do naselja Radijalac.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je bila nacrtana ovca i na kojima je pisalo "Ovo je Pera. Pera ne sme da izrazi svoje mišljenje. Ne budi kao Pera! Ćutanje te neće zaštititi", "DANAS je sutra", "Ne ide nam se odavde".

Za sutra je najavljeno novo okupljanje ispred zgrade Narodnog pozorišta u 19 časova.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.