NVO predstavile uputstva za sprečavanje nasilja u porodici

Izvor: B92, 25.Jul.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO predstavile uputstva za sprečavanje nasilja u porodici

Beograd -- Predstavnici NVO koje se bave zaštitom žrtava nasilja u porodici predložili formiranje specijalizovanih jedinica u Centrima za socijalni rad.

Prema predlogu nevladinih irganizacija te jedinice bi trebalo da se bave procenom bezbednosnih rizika i da omoguće hitnost u reagovanju.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović istakao je da su te specijalizovane jedinice potrebne jer Centri za socijalni rad ne procenjuju bezbednosnu situaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i jer policija ne vodi zapisnike kada se prijavi nasilnik u porodici.

"Da nam nasilje ne promakne moramo proći kroz neke faze - direktna prijava nasilja Centru za socijalni rad i policiji, koji će od toga napraviti zapisnik i koji će doći do tužioca", rekao je Stefanović.

On je prilikom predstavljanja uputstava za sprečavanje nasilja u porodici kazao da su nadležnim institucijama predložili da se izradi "uputstvo za procenu i utvrđivanje najboljeg intresa deteta".

"Ne može se insistirati na kontaktu deteta sa već nasilnim roditeljem", objasnio je Stefanović.

On je dodao da je tim povodom i jedna od preporuka da se "dete koje prisustvuje nasilju u porodici smatra kao direktna žrtva nasilja" kao i da će se njegova bezbednost osigurati kroz "podršku nenasilnom roditelju".

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) i Mreža Žena protiv nasilja predstavile su danas u Medija centru Preporuke za unapređenje sistemskih mera u oblasti sprečavanja i zaštite od nasilja u porodici.

Preporuke su upućene Ministarstvu za rad, zapošljanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvu pravde i Ministastvu unutrašnjih poslova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.