NVO: Kazniti počinioce i obeštetiti žrtve

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Feb.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO: Kazniti počinioce i obeštetiti žrtve

Grupa nevladinih organizacija danas je sa skupa ispred Beogradske železničke stanice, pod nazivom "Istina, pravda, pomirenje", zatražila od državnih organa Srbije da otkriju počinioce ubistva 20 osoba, od kojih 18 Bošnjaka, koji su pre 22 godine oteti iz voza Beograd - Bar u Štrbcu.

Okupljeni su nosili transparent sa natpisom "Odavde krenuo voz smrti 671" kao i sa imenima ubijenih, a skup su obezbeđivale jake policijske snage.

Jedna od učesnica skupa Staša Gajović >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << rekla je novinarima da se nada da će, kao što je tužilac za ratne zločine Vojislav Vukčević najavio, uskoro biti podignuta optužnica protiv osumnjičenih.

Ona smatra da ta optužnica "ne samo da je mogla nego je i morala da bude podignuta mnogo ranije jer je zločin počinjen uz znanje organa tadašnje države.

Gajović je dodala i da se učesnici skupa nadaju da će se posle podizanja optužnice "konačno odmotati klupko zločina najavivši da predstavnici civilnog društva neće odustati od podsećanja vlast u Srbiji na taj zločin".

Prema njenim rečima, posle Vukčevićeve najave o podizanju optužnice nevladin sektor će čekati "da se pokaže da li postoji minimum sklada između onog što sadašnja vlast govori i čini".

Učesnici protesta traže od državnih organa i da se pronađu posmrtni ostaci svih žrtava a da njihove porodice budu na dostojanstven i pravičan način obeštećene.

Skup su organizovali Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom... čije pristalice su na platou solju isipisali poruke kojima se ukazuje da traže pravdu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.