NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Trudnice, okanite se hamburgera i pržene hrane!

Izvor: Kurir, 05.Sep.2015, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Trudnice, okanite se hamburgera i pržene hrane!

Ne jedite za dvoje Buduće mame trebalo bi da vode računa o tome koje namirnice unose u organizam, ali i kako ih spremaju, pa tako treba da izbegavaju prženje, pohovanje i jela s roštilja

Još su Aristotel i Hipokrat uočili i zapisali da pravilnom ishranom može da se utiče na smanjenje spontanih pobačaja i prevremenih porođaja. Međutim, i pored toga što se o tome danas mnogo više govori, u mnogim sredinama ostao je veliki uticaj kulturoloških, religijskih, socijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i drugih faktora na način spremanja i unosa namirnica, pa tako i kod nas i danas možemo da čujemo savet da buduće mame tokom trudnoće treba da jedu za dvoje, što je potpuno pogrešno.

Nutricionista i dijetetičar Ana Vidlanović istakla je da pravilna ishrana u trudnoći i prvim mesecima posle nje treba da obezbedi normalan rast i razvoj kako ploda tako i majke i omogući uspostavljanje nesmetanog stvaranja mleka i spreči neželjeni morbiditet.

- Ishrana trudnica treba da je individualna, optimalna i raznovrsna, uz poštovanje dnevnog ritma obroka. Potrebno je imati svakog dana pet obroka, i to u tačno određeno vreme, a izbor namirnica treba prilagoditi trimestru. Priprema hrane zahteva postupke i kombinaciju namirnica koji neće izazvati digestivne smetnje. Preporučuje se kuvanje namirnica u vodi i na vodenoj pari, njihovo blanširanje, grilovanje i pečenje u alu-foliji, a izbegavanje prženja, pohovanja i konzumiranja jela s roštilja. Takođe, savet je da se meso i riba mariniraju - naglasila je Vidlanovićeva i dodala da buduće mame ne bi trebalo da jedu gotova jela, brzu hranu, konzervisanu hranu, suhomesnate proizvode i slatkiše.

- U prvoj polovini trudnoće preovlađuju anabolički procesi i potpuno se formiraju svi organi fetusa, pa su njemu u većoj meri neophodni određeni nutrijenti, pogotovo vitamini i minerali. To ne podrazumeva povećanje kalorijskog unosa, već se preporučuje veći unos povrća, voća, semenki, zdravih masnoća, integralnih žitarica. U drugoj polovini trudnoće dominiraju katabolički procesi, u kojima se troše prethodno sakupljene maternarne rezerve - objasnila je sagovornica Dr Kurira.

Prema njenim rečima, tokom trudnoće kod trudnica se mogu javiti određeni stomačni problemi, pa je i zbog toga važno voditi računa o ishrani.

- Može se javiti ezofagitis praćen gorušicom, zatim mučnina, konstipacija ili zatvor, a može doći i do promene apetita. On najčešće bude povišen od prvog tromesečja i javlja se izražena želja za konzumacijom određene vrste hrane ili pak izrazita averzija prema nekim namirnicama - naglasila je nutricionista Vidlanović i dodala da je preporučeni dnevni unos ugljenih hidrata i masti kod trudnica isti onaj koji važi i za druge populacione grupe.

- Preporučuju se izvori proteina koji nemaju mnogo masti, naročito zasićenih masnoća, poput surutke, mlečnih proizvoda, jaja, posnog mesa, ribe, jezgrastih plodova, žitarica, mahuna. Od ugljenih hidrata preporučuju se namirnice s nižim glikemijskim indeksom - integralne žitarice, mahunarke, povrće, voće - navela je ona.

Činjenice

Regulacija zaliha minerala je veoma važna

Kalcijum - Kod normalno uhranjenih majki dnevni unos kalcijuma treba da bude oko 700 mg. Preporuka je da se on nadoknađuje putem suplemenata.

Gvožde - Obezbeđuje se povećanom intestinalnom apsorpcijom, mobilizacijom postojećih rezervi i uštedom usled izostanka menstrualnog krvarenja. Iskorišćavanje gvožđa poboljšava se uz vitamin C, beta-karoten i vitamin B12.

Jod - Neophodan je dnevni unos od oko 130 µg joda, a prema SZO i SAD i do 200 µg joda. Najbolji izvori su morske alge, morska riba, jaja i jodirana so.

Natrijum - Prekomerni unos natrijuma može dovesti do pojave hipertenzije, pa se preporučuje dnevni unos od svega pet grama.

Magnezijum - Potrebno je 220 mg dnevno, a neophodan je za razvoj skeleta fetusa i normalnu funkciju mišića.

Izbegavajte ga

ALKOHOL JE NAJVEĆA OPASNOST

Stručnjaci upozoravaju da se u trudnoći nikako ne preporučuje konzumacija alkohola zbog rizika od fetalnog alkoholnog sindroma. Postoje mišljenja da je dozvoljeno popiti čašu vina (do 2 dl dnevno) jer ta količina nema veći rizik po zdravlje majke i bebe, ali opet treba voditi računa da to ne bude ustaljena i svakodnevna praksa.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.