Izvor: Nezavisne Novine, 29.Sep.2016, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NSRS o izmjenama Zakona o praznicima 11. oktobra

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske nije mogla djelovati u pravcu izmjene Zakona o praznicima sve dok se Ustavni sud BiH nije izjasnio o njenom zahtjevu za preispitivanjem odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Narodna skupština Srpske je u postupku primjene date odluke Ustavnog suda Bih preduzela niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene odluke, od upućivanja zahtjeva za njenim preispitivanjem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << preko sprovođenja referenduma i onoga što će, nakon zvaničnih rezultata referenduma, uslijediti, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima Republike Srpske.

U saopštenju Narodne skupštine Republike Srpske, povodom najave sjednice Ustavnog suda BiH koji bi sutra trebalo da se izjasni da li je izvršena njegova odluka kojom je utvrdio da Zakon o praznicima Republike Srpske, odnosno njegov član 3b nije u skladu sa Ustavom BiH, i izjave da je u junu istekao rok dat Narodnoj skupštini da izmijeni Zakon o praznicima, naglašava se i da su sve navedene radnje i korišćenje svih pravnih sredstava dio postupka primjene odluke Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske je na sjednici od 21. septembra zadužio Vladu Srpske da pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Srpske.

Vlada Srpske obavijestila je Narodnu skupštinu da će Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima Republike Srpske, po hitnom postupku, uputiti u skupštinsku proceduru.

Takođe, Vlada je obavijestila Narodnu skupštinu da obavlja intenzivne stručne konsultacije s ciljem iznalaženja najboljih rješenja koja će obezbijediti sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH kojom je osporen 9. januar kao Dan Republike.

Vlada je istakla da će, imajući u vidu složenost i kompleksnost ovog ustavnog pitanja, u poslovničkoj proceduri i rokovima, pripremiti Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o praznicima i zatražiti dopunu dnevnog reda naredne redovne sjednice Narodne skupštine zakazane za 11. oktobar ili zatražiti posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.