NS: Ipak nije tunel, već kolektor

Izvor: B92, 21.Okt.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NS: Ipak nije tunel, već kolektor

Novosadski areheolozi su utvrdili da je tunel iskopan ispod parkinga u ulici Ive Andrića kanalizacioni kolektor, piše 021.rs

Time su nakon višednevnih iskopavanja potvrđena prvobitna mišljenja stručnjaka da je tunel deo sistema za odvodnjavanje koji je građen krajem XIX i početkom XX veka, a ne legendarni tunel koji je povezivao Petrovaradinsku tvrđavu sa bačkom stranom kao što su se neki Novosađani ponadali.

Portparolka Zavoda za zaštitu spomenika kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Aleksandra Zeković navodi za 021.rs da se radi o delu sistema koji je služio za odvođenje otpadnih voda iz tog dela grada i koji se naslanjao na obližnju železničku prugu koja je tu bila od 1886. do šezdesetih godina prošlog veka.

"Tunel predstavlja ostatke industrijske arhirekture sa kraja XIX i početka XX veka. Na osnovu načina gradnje može se datirati u period od kraja XIX veka do perioda između dva svetska rata. On se nalazi na terenu koje je ranije karakerisao ritski predeo koji je često plavljen i u blizni je bio rukavac, koji je zabeležen na karti iz 1887. godine, čije su se vode slivale u Dunav u istom pravcu u kom je i ovaj tunel", objašnjava porpatrolka Zavoda.

Aleksandra Zeković kaže i da će posle arheoloških radova tunel biti zatrpan, a u mapama će biti upisano njegovo postojanje kao jednog od ostataka industrijskog razvoja grada.

Zbog iskopavanja tunela, prethodnih dana na samoj lokaciji su bili obustavljeni radovi na postavljanju toplovodne mreže i oni će sada biti nastavljeni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.