NOVI PRAVILNIK: Lekovi jeftiniji do 50 odsto

Izvor: Press, 31.Okt.2014, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI PRAVILNIK: Lekovi jeftiniji do 50 odsto

NA sednici Vlade Srbije usvojen je novi pravilnik o listi lekova, kojim će se, snižavanjem cena pojedinih medikamenata za 30 do 50 odsto, u kasi Republičkog fonda zadravstveno osiguranje ostvariti ušteda veća od pet milijardi dinara godišnje, a on će se primenjivati od 1. januara.
Istovremeno će izdvajanja osiguranika za doplate lekove sa tzv. A1 liste biti smanjena za oko 800 miliona dinara godišnje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << /> Tako će, na primer, za lek „atorvastatin“ sa liste A1, koji se koristi za lečenje masnoća u krvi kod moždanog udara i infarkta srca, umesto dosadašnjeg učešća od 814,72 dinara, ono iznositi 350 dinara. Za „klopidogrel“ protiv zgrušavanja krvi, za koji sada učešće iznosi 561 dinar, ubuduće će pacijent doplaćivati za 50 odsto manji iznos. Za antidepresiv „venlafain“ trenutno se plaća učešće 371,88 dinara, a ubuduće će biti svega 50 dinara.

 
U RFZO tvrde da će novi pravilnik omogućiti i kvalitetnije lečenje, jer će deo sredstava ostvarenih uštedama u procesu realnog nivelisanja cena lekova biti preusmeren na uvođenje inovativnih lekova, za koje do sada nije bilo novaca.
- Uvođenje reda na tržište lekova u Srbiji bilo je praćeno velikim otporom proizvođača, ali su, suočeni sa odlučnošću da se cene postave na realne osnove, prihvatili nove uslove - kažu u RFZO. - Samo nešto manje od pet odsto proizvođača nije prihvatilo nivelisanje cena. Novim pravilnikom domaći proizvođači lekova su dobili veće učešće na tržištu.
Proizvođači lekova su se, dajući pismenu saglasnost na nove cene lekova, obavezali da će redovno i kontinuirano snabdevati tržište, pa u RFZO ne očekuju poremećaje u snabdevanju medikamentima.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.