NOVI BEČEJ: Otvorena Kancelarija za smanjenje siromaštva

Izvor: Kurir, 30.Sep.2014, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVI BEČEJ: Otvorena Kancelarija za smanjenje siromaštva

Svaki građanin treba da dobije mogućnost i način da živi dostojanstvenije-poručio Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej

NOVI BEČEJ - Značajan korak u borbi protiv siromaštva načinjen je u Novom Bečeju otvaranjem Kancelarije za smanjenje siromaštva koja će socijalno ugroženim osobama pomagati da lakše dođu do posla i zarade za hranu, ogrev ili lekove.

Kancelarije je otvorena uz potporu Kraljevine Norveške, a prigodnoj svečanosti prisustvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je norveški ambasador Nils Ragnar Kamsvag. Konstatujući da se Srbija nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, norveški diplomata ocenio je da se moraju pronaći efikasni načini, u finansijskim konstrukcijama, kako bi se obezbedila pomoć i pronašla neophodna rešenja:

Osnovni zadatak ove Kancelarija ogledaće se u  podršci socijalno ugroženom stanovništvu. Siromašni sugrađani ovde će dobiti savet, a zanimljivo je što će, po prvi put, pomoć koju dobijaju, moći da zasluže svojim radom, da li ličnim ili nekog od ukućana. To je pilot projekat u Srbiji i mislim da će imati dobar odjek. Svaki građanin treba da dobije mogućnost i način da živi dostojanstvenije, poručio je Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej.

Koordinatorka novobečejske Kancelarije, Olga Lalić, smatra je ovo veoma značajan korak u borbi protiv siromaštva.

"Ukoliko se ovaj sistem funkcionisanja pokaže kao dobar, a sigurno hoće, mi ćemo se truditi da se projekat održi i nakon implementacije. Vrlo je bitan taj psihološki moment. Ljudima će biti data mogućnost da razvijaju osećaj pripadnosti i društvene koristi", ocenila je Lalić.

Nosilac ovog projekta koji se, takođe, odvija i u opštinama Plandište, Pećinci, Ada i Nova Crnja je nevladina organizacija „Duga” iz Ade. U toj bačkoj opštini, “Duga” je 2005. godine osnovala Kancelariju za smanjenje siromaštva:

"Smatramo da ovim projektom vraćamo dostojanstvo čoveku. Ljudi koji se stide siromaštva, neće doći da traže milostinju, nego nešto da odrade", pojasnila je Vesna Civrić, predsednica „Duge“.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.