NOVCANICA OD 100 DINARA KRIJE MISTERIJU Da li znate sta znaci ova formula na njoj

Izvor: medio.rs, 04.Sep.2015, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVCANICA OD 100 DINARA KRIJE MISTERIJU Da li znate sta znaci ova formula na njoj

Svakodnevno smo u kontaktu sa novčanicom od 100 dinara na kojoj se nalazi nešto na šta ne obraćamo previše pažnju

Svakog dana imamo priliku da nam novčanica od sto dinara na kojoj se nalazi lik Nikole Tesle prođe kroz šake, ali da li smo se nekad zagledali i zapitali šta znači formula ispisana na njoj?

Na sredini novčanice nalazi se  jednačina za jačinu magnetnog polja: T = Wb/m².

Slovo T (Tesla)  označava jedinicu za jačinu magnetnog polja, >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << Wb (Veber) je fluks magnetnog polja, dok m² jeste metar kvadratni.

Ove jedinice su izvedene iz jednačine B = F/S.

Tesla je izvedena jedinica za jačinu magnetnog polja. Na Generalnoj konferenciji težina i mera u Parizu 1960. godine, jedinica je nazvana u čast Nikoli Tesli.

Foto: Telegraf

Ideja za davanje naziva jedinici za magnetnu indukciju po Nikoli Tesli se javila kada je tehnički komitet br. 24 za električne i magnetne veličine i jedinice, telo međunarodne asocijacije stručnih udruženja, posle prvog posleratnog zasedanja 1950. godine u Parizu nacionalnim komitetima uputilo dopis da razmotre da li da se jedinici magnetne indukcije umesto “veber po kvadratnom metru” dodeli ime nekog naučnika.

Profesori Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Pavle Miljanić i Aleksandar Damjanović podneli su predlog da jedinica dobije ime “tesla”.

Foto: Telegraf

Prihvatanje nove jedinice mere izvršeno je glasanjem i konačno usvojeno posle burne rasprave, u kojoj je sa 18 glasova za, 1 protiv i 11 uzdržanih nova jedinica za magnetnu indukciju postao tesla.Na ovoj konferenciji je novi sistem mera dobio naziv SI, a jedinica mere za silu je postao njutn.

Ako vam neko bude tražio da napišete jednačinu za jačinu magnetnog polja setite se samo tesline novčanice.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.