NOVA UMETNOST: Uništena slika Isusa privukla turiste u špansko selo

Izvor: Kurir, 21.Dec.2014, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVA UMETNOST: Uništena slika Isusa privukla turiste u špansko selo

Neuspela restauracija freske u malom španskom selu, koja je prošle godine nasmejala ceo svet, zapravo je dovela turiste u ovo gotovo zaboravljeno mesto

Gradić Borha na severu Španije u kom je penzionerka Sesilija Himenes "osvežila" sliku "Ecce Homo" u Crkvi Milosrdne Gospe, prošle godine je posetilo 150.000 turista iz celog sveta, koji su želeli da vide ovo "remek delo". Oni su čak plaćali po jedan evro, kako bi videli Sesilijin rad.

Himenes se >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od osuda javnosti zbog toga što je upropastila fresku branila time da nije sama tražila taj angažman i da je "želela da pomogne". Ipak, zbog pažnje koju je skrenula na Borhu ona je dobila i dodatne poslove - dizajnirala je logo za lokalnu vinariju, a novo "Isusovo lice" nalazi se i na lutriji grada.

Nisu svi zadovoljni razvojem situacije. Unuci originalnog umetnika Zapate koji je naslikao "Ecce Homo" tražili su da slika bude uništena, jer "šteti ugledu porodice". Stručnjaci su ranije utvrdili da je nemoguće povratiti originalno delo. U suštini, Sesilija je napravila sasvim "novu sliku".

(B92)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.