NOTARI ILI ADVOKATI: Narod će plaćati samo na dva mesta

Izvor: Kurir, 01.Nov.2014, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOTARI ILI ADVOKATI: Narod će plaćati samo na dva mesta

Ugovore o prometu nepokretnosti sastavljaće i javni beležnici i advokati

BEOGRAD - Građani Srbije u ponedeljak će saznati da li će ugovore o prometu nepokretnosti, osim javnih beležnika, moći da sastavljaju i advokati, pravno pismeni građani, pravnici zaposleni u različitim institucijama, profesori, pa čak i apsolventi prava.

Tog dana će ovaj predlog Vlade Srbije poslanici Narodne skupštine razmatrati u okviru izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i Zakona o prometu nepokretnosti. Ministar pravde Nikola Selaković objasnio je da će se na ovaj način ukinuti ekskluzivnost koju su do sada imali javni beležnici.

Kao pre

- Taj posao, po izboru građana, moći će da obavlja notar, a ako građanin ima više poverenja u svog advokata, i on može da mu sastavi ugovor. S takvim ugovorom ide se kod javnog beležnika, koji proverava njegove bitne elemente kako bi izvršio pretvaranje privatne isprave u javnu - rekao je Selaković.

Notari pune budžet

Plaćanje će se, kao i do sada, obavljati na dve adrese.

- Ne znači da će građanin plaćati više ako prvo ode kod advokata, a potom kod notara. Nekad ste išli kod advokata da vam sastavi ugovor pa u sud na overu potpisa, i tada ste plaćali na dva mesta, advokatu i sudu - rekao je ministar.

On je naglasio da će notari 30 odsto od naplaćene nagrade za sluge bez PDV izdvajati u budžet Srbije. Ministar je pozvao advokate da prekinu sa štrajkom. Predsednik Advokatske komore Dragoljub Đorđević nije na se javljao na telefon.

(S. I.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.