NEVEROVATAN SNIMAK Kometa radi nešto veoma ljudski

Izvor: Blic, 21.Apr.2015, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEVEROVATAN SNIMAK Kometa radi nešto "veoma ljudski"

Letelica Rozeta, koja je u posedu Evropske svemirske agencije, snimila je zanimljive erupcije iz komete 67P Čurjumov-Gerasimenko gde izleda kao da kometa - ispušta gasove!

Mlaz prašine najverovatnije je prouzrokovao toplotni talas koji je udario o led zarobljen ispod površine komete, zbog čega je došlo do eksplozije. Ali, to je vrlo neuobičajno, jer su ovakve aktivnosti primećene samo na dnevnoj strani komete, a nikada na noćnoj kao sada.

Kamera Oziris koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postavljena na letelici Rozeta snimila je kometu sa udaljenosti od 75 kilometara, tvrde iz organizacije ESA. Kako se kometa približavala suncu, površina se sve više grejala, zbog čega su zamrznuti gasovi eruptuirali sa površine i izbacivali komadiće prašine. Ali, nije još jasno da li je to prouzrokovalo mlaz ili eksplozija materije prouzrokovana pretvaranjem podzemnog leda iz čvrstog u gasovito stanje.

- Moguće je da su prvi zraci Sunca udarili neke stene ili izdanke koji su bili skriveni od Rozetine kamere zbog njene pozicije u orbiti u tom trenutku - rekao je naučnik Ozirisa, doktor Žan Baptist Vinsent.

Ovo znači da naučnici nisu sigurni da li je erupcija bila jednokratna ili su bili u pitanju vezani mlazevi. Rozeta nastavlja da proučava kometu 67P kako se približava Suncu, a očekuje se da će mu biti najbliže u avgustu ove godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.