NEMAR: Država ne zna kako da potroši 3,7 milijardi evra

Izvor: Kurir, 07.Jul.2015, 05:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAR: Država ne zna kako da potroši 3,7 milijardi evra

Od pet milijardi odobrenih za infrastrukturu, Srbija povukla jedva četvrtinu. „Železnice Srbije“ rekorder u kašnjenju s projektima

BEOGRAD - Srbija će i ove godine na ime odobrenih, a nepovučenih kredita od međunarodnih finansijskih institucija i banaka platiti desetak miliona evra penala, ali veću štetu predstavljaju desetine hiljada izgubljenih radnih mesta, upozoravaju stručnjaci iz Fiskalnog saveta (FS).

Iako je ovo telo upozorilo da su ti zajmovi prilika >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za zapošljavanje, „Železnice Srbije“, „Elektroprivreda Srbije“, opštine, sudovi i dalje ne koriste milione. U FS kažu da je iznos odobrenih kredita za infrastrukturne projekte u februaru bio oko pet milijardi evra, od čega je nepovučeno čak 3,7 milijardi evra.

Savet priznaje da je ubrzano povlačenje sredstava iz projektnih zajmova koji se odnose na gradnju puteva - Koridor 11, mosta Zemun-Borča i projekat „Rehabilitacija i povećanje bezbednosti u saobraćaju“.

Finansije

PROBLEM SU LOŠI PROJEKTI

U Ministarstvu finansija ističu da su resorna ministarstva i javna preduzeća nadležna za projekte koji se finansiraju iz projektnih zajmova i da je u analizama uočeno da najveći problemi nastaju zbog loših projekata. Ministarstvo zaustavlja novo zaduživanje za sektore koji su neefikasni u realizaciji projekata.

Napredak Ministarstvo saobraćaja

UBRZALI SMO MAKSIMALNO

U Ministarstvu saobraćaja kažu da su pojedini krediti, posle nekoliko godina zastoja, aktivirani u mandatu sadašnjeg ministra, pa je nerealno očekivati da se novac koji je trebalo da se potroši za tri do pet godina potroši za svega nekoliko meseci.

- Novac se sada troši planiranom dinamikom i već sada znamo da nećemo imati dovoljno za pojedine projekte. Realizacija infrastrukturnih projekata u prvih pet meseci je iznad republičkog proseka, 37 odsto. Ubrzano je i korišćenje novca u „Koridorima“, „Putevima“, „Železnicama“ - ističu u Ministarstvu.

U „Koridorima“ navode da će ove godine prebaciti plan investicija, kao i da su 2014. ostvarili za petinu veća ulaganja nego što je planirano.

Udarne rupe

EVO ZAŠTO NE POVLAČIMO KREDITE

neodgovarajuća projektna dokumentacija, teškoće u eksproprijaciji

loša kontrola izvođača, sporo izdavanje dozvola

propusti ministarstava, državnih preduzeća, projektanata, izvođača

neprofesionalno ponašanje i odsustvo odgovornosti

loš monitoring izvršavanja investicija koji bi na vreme signalizirao probleme

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.