NEMAJU VIŠE DRŽAVNO OBEZBEĐENJE: Policija prepolovila broj štićenih ličnosti

Izvor: Kurir, 01.Nov.2014, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMAJU VIŠE DRŽAVNO OBEZBEĐENJE: Policija prepolovila broj štićenih ličnosti

Među prvima kojem je ukinuto obezbeđenje bio je tadašnji lider DS Dragan Đilas, koji je bez pratnje ostao krajem prošle godine

BEOGRAD - Početkom godine više od 50 političara je imalo državno obezbeđenje, a sada je taj broj prepolovljen.

U toku je revizija odluka po kojima su MUP ili Vojska Srbije obezbeđivali pojedine ličnosti, te se, kako se dodaje, očekuje da do kraja godine broj onih o čijoj bezbednosti brinu državni organi bude još manji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Poslednja kojoj je ukinuto obezbeđenje je bivša ministarka pravde Snežana Malović, o čemu je Kurir prvi pisao, koju su čuvali pripadnici vojne jedinice "Kobre", a prema nezvaničnim informacijama, obezbeđenje će uskoro biti ukinuto i nekadašnjem ministru odbrane Draganu Šutanovcu.

Među prvima kojem je ukinuto obezbeđenje bio je tadašnji lider DS Dragan Đilas, kome je obezbeđenje ukinuto krajem prošle godine, bez zvaničnog objašnjenja.

Sagovornici iz vrha MUP-a kažu da je u vreme vladavine Borisa Tadića policijska i vojna "pratnja" davana i "šakom i kapom", i da u mnogim slučajevima nije bila opravdana.

"Pravo na obezbeđenje imaju predsednik, premijer, ministri odbrane i policije. Ostali ga dobijaju na osnovu bezbednosne procene, koju rade BIA, VBA i MUP.

Na osnovu procene Saveta za nacionalnu bezbednost, konačnu odluku o tome ko dobija obezbeđenje o trošku države donosi Vlada Srbije. Te procene su proteklih godina išle dosta široko, te se obezbeđenje sada ukida mnogima", objašnjavaju u MUP-u.

Sa tim je saglasan i bivši direktor BIA Andreja Savić, koji kaže da je potrebna hitna revizija odluka o tome ko treba da ima obezbeđenje, ali je neophodno i donošenje propisa koji bi tu oblast regulisali.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.