NEMA PODELA NA BOŠNJAKE, SRBE I HRVATE: Deca sprečila razdvajanje đaka u školi u Jajcu

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2016, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NEMA PODELA NA BOŠNJAKE, SRBE I HRVATE: Deca sprečila razdvajanje đaka u školi u Jajcu

Do izgradnje škole u Jajcu koja bi radila po bosanskom planu i programu zahvaljujući upornoj borbi učenika dveju srednjih škola neće doći. Oni su se suprotstavili gradskim vlastima, vlastima Srednjebosanskog kantona, pa čak i ministarki obrazovanja BiH Katici Čerkez.

Đaci veruju da su posebnu školu na bosanskom jeziku tražili političari kako bi se "preko nacionalnih podela" dokopali glasova. Osnivanje nove škole podržao je 21 kantonalni zastupnik, četiri su bila protiv, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << a pet ih je bilo suzdržano.

Učenicima ne smeta što idu u istu školu s kolegama druge vere i nacionalnosti, te su zato i započeli proteste.

- Nismo zatrovani nacionalizmom na kojem počiva ova država i gde se deli sve na tri. Ako se nastavi ovakav trend, naš grad i država će biti bez stanovnika. Možda je i želja vlasti jer mogli biti lakše manipulisati sa manje svesnim stanovništvom. Građani služe samo kao politički aparat da se dobiju glasovi kako bi njima osigurali egzistenciju - navode učenici.

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

Učenici ne kriju svoje zadovoljstvo što im se borba isplatila.

Učenik Ivica Jukanović za portal BUKA je rekao kako kod njih vlada veliko veselje.

Foto: Facebook/JAJCE ONLINE

- Kako kod mene tako, i kod mog tima, velika je radost, ali i kod naših sugrađana - kaže on.

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić kaže da iako još uvek ne postoji formalna odluka o obustavljanju osnivanja škole, to je praktično rešena stvar iako nije bilo naznaka da će se takvo nešto desiti.

- Ne znam uzrok promene odluke, niti motiv, ali ovo je velika stvar. Bitna je stvar da su učenici uspeli u svojoj nameri, iako nisu imali podršku ni roditelja, ni profesora, ni lokalne zajednice - istakao je Beharić.

Prema njegovim informacijama Opština Jajce će "odbiti implementaciju Odluke". Skupština Kantona ne može da poništi svoju odluku i to će biti u dogovoru sa Opštinom.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DECA IZ JAJCA DOBILA RAT PROTIV NACIONALISTA Svima održali lekciju kako se bori protiv podela!

Izvor: Blic, 14.Avg.2016, 09:12

Odluka o izgradnji škole koja će raditi po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti sprovedena, dok bi od naredne školske godine u svim školama na području Srednjobosanskog kantona (SBK) trebalo da bude uređeno pitanje nacionalne grupe predmeta i preambula koje se odnosi na grb u svedočanstvima,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.