NE DAJTE DA VAS PREVARE: Kantarionovo ulje nije za sunčanje!

Izvor: Kurir, 31.Jul.2015, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE DAJTE DA VAS PREVARE: Kantarionovo ulje nije za sunčanje!

Iako je blagotvorno u lečenju opekotina, nikako ga ne treba nanositi pre izlaganja sunčevim zracima. Preporučuje se da pre odlaska na plažu pojedete 20 grama crne čokolade, pijete sok od crvene narandže, grickate soju, jedete zelenu salatu

Ljudi svetle puti više nisu jedini koji tokom leta imaju problema s kožom i lako dobijaju opekotine od sunca. Na meti jakih UV zraka sada se nalaze svi tipovi kože, a osim povećanog rizika od premalignih i malignih bolesti, preterano >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << izlaganje suncu dovodi i do prevremenog starenja, boranja kože, kao i prerane katarakte.

Da bismo negovali kožu na pravilan način, prvi korak je zdrava ishrana, a zatim i biljne obloge i kreme koje možete napraviti u kućnoj radinosti.

- U ovom periodu od namirnica bi trebalo izbegavati celer, ne izlagati se suncu ako se piju antibiotici tetraciklini, niti koristiti parfeme i etarska ulja ako planiramo odlazak na plažu, bazen ili neko drugo kupalište na otvorenom. Preporučuje se unos oko 20 grama crne čokolade pola sata pre izlaska na sunce, konzumiranje brokolija i paradajz-paste, soka od crvene narandže, grickanje soje, kao i unos zelene salate - kaže prim. dr Gorana Isailović, dermatolog.

Ako zbog sunčanja nastanu tegobe poput crvenila, plikova na koži, svraba i perutanja, potrebno je odmah se skloniti sa sunca, unositi što više tečnosti, ohladiti kožu tuširanjem i hladnim oblogama od flanelskog peškirića.

- Može se staviti i rashlađeno, ali ne ledeno kiselo mleko, blagi rastvor jabukovog sirćeta, prohlađen zeleni čaj, kao i masku od svežih krastavaca napravljenu u blenderu. Može pomoći i maska od ovsenog brašna, a dovoljnu vlažnost koži daće hidrantna krema sa alojom i vitaminom E - savetuje dr Isailović.

Kantarionovo ulje je poznato kao izvanredan prirodni lek za kožu, ali ga treba upotrebljavati isključivo za smirenje već nastalih upala kože, a nikako kao zaštitu od sunca jer je fotoosetljivo i može izazvati promene na koži. Ulje od kantariona inače neguje osetljivu, ispucalu i suvu kožu. Nanosi se na lice kao prirodno sredstvo protiv akni, a pomaže i kod reume.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.