NCC: Beograd je sačuvao svoj kosmopolitiski duh

Izvor: Press, 05.Sep.2015, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NCC: Beograd je sačuvao svoj kosmopolitiski duh

U trenutku kada se Evropa deli u dva tabora - jedan koji želi da pomogne izbeglicama sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i Afike i one koji pokušavaju da ih zastraše i da ih se otarese - Beograd je sačuvao deo svog kosmopolitskog duha, piše Noje cirher cajtung.
            U reportaži koja se posebno bavi humanim odnosom Srbije prema izbeglicama, autor Andreas Ernst između ostalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << piše: "Naravno da ima taksista koji smatraju da se iza dolaska izbeglica krije pakleni plan širenja bolesti, kao i da je to delo Amerikanaca ili Islamske Države. Ali, generalno gledano, u narodu preovladava opušten i saosećajan stav”. Mnogi Beograđani, kako se navodi, i zbog ranijih kontakata sa izbeglicama znaju šta znači biti proteran. “A grad je, i pored radikalnog nacionalizma iz devedesetih, sačuvao deo svog kosmopolitskog duha. Kontakt sa strancima i ljudima drukčije boje kože ovde, zahvaljujući ranijem članstvu u socijalističkom pokretu nesvrstanih, ima određenu tradiciju“, navodi se u reportaži iz srpske prestonice, preneo je Radio Dojče vele (DW). "No, odlučujuće je", piše dalje ovaj list, "to što je vlada utvrdila jasnu liniju kada je reč o postupanju sa izbeglicama.  Kako navodi, premijer Aleksandar Vučić je shvatio da će Srbija pozitivno da se izdvoji od svojih suseda ako se prema izbeglicama bude odnosila pristojno. “Čak i bulevarska štampa donosi priče o sudbini izbegličke dece. To utiče na percepciju izbeglica u društvu. Na njihovo prisustvo se ne gleda kao na pretnju, već više kao na povod da se dokaže balkansko gostoprimstvo”, navodi list.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

NOJE KIRHER CAJTUNG: Beograd je sačuvao svoj kosmopolitiski duh

Izvor: Kurir, 05.Sep.2015

U trenutku kada se Evropa deli u dva tabora - jedan koji želi da pomogne izbeglicama sa ratom zahvaćenih područja Bliskog istoka i Afike i one koji pokušavaju da ih zastraše i da ih se otarese - Beograd je sačuvao deo svog kosmopolitskog duha, piše Noje cirher cajtung..BEOGRAD - U reportaži koja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.