NBS nema para da uplati u budžet

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2014, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS nema para da uplati u budžet

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da nije u 2013. imala viškova novca koji bi uplatila u državni budžet.

"I pored racionalizacije pratećih troškova, po finansijskom rezultatu za 2013. nije bilo viškova koji bi bili uplaćeni u budžet", piše u odgovoru koji je NBS dostavila agenciji Beta na pitanje zašto centrala banka ove godine neće uplatiti ni dinar dobiti u budžet.

U budžetu Srbije za 2014. godinu su bili planirani prihodi od tri milijarde dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << po osnovu uplate dobiti NBS. Prošle godine je NBS uplatila u budžet 2,97 milijardi dinara od dobiti ostvarene u 2012. godini.

Centralna banka Srbije je istakla da je u 2013. NBS prvi put bila u obavezi da uplati porez na dobit pravnih lica za nedobitne organizacije, što je uticalo na finansijski rezultat. "Smanjenju troškova Narodne banke Srbije u narednom periodu će, po osnovu povećanja otpornosti domaće ekonomije na eksterne šokove, doprineti i realizacija mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi. Uvereni smo da dosadašnji rezultati opravdavaju troškove jer su učinili nepotrebnim izdatke koje bi imali privreda, stanovništvo i država da oni nisu ostvareni", navodi se u saopštenju NBS.

Naglašava se da NBS ima zakonsku obavezu da obezbeđuje monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je u 2013. uspešno i ostvareno i da finansijski rezultat koji je ostvarila ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji.

Centralna banka je podsetila da po svojoj osnovnoj funkciji nije profitna ustanova i da su sve mere koje je preduzimala u prošloj godini imale za cilj da ostvare održiv rezultat uz što manje troškove.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.