NASLEDNIK SOJUZA Ova letelica će Ruse voditi u svemir

Izvor: Blic, 30.Avg.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASLEDNIK "SOJUZA" Ova letelica će Ruse voditi u svemir

Ruska služba za istraživanje svemira "Roskosmos" objavila je fotografije nove svemirske letelice, koja će kroz nekoliko godina zameniti "sojuz". Konstruktor letelice je "RSC Energia" a na razvoj je već potrošeno 10 godina.

Letelica je predstavljena na 12. Moskovskom Međunarodnom avijacionom i svemirskom salonu. U planu je, ne samo da transportuje astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu, već i da posluži za put na Mesec i Mars jednog dana.

Zanimljivo je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za sada nema ime, a "RSC Energia" pokrenula je javni konkurs na kome će biti odabrano ime.

Deo je zvaničnog projekta "Prospective Piloted Transport System" koji, slobodno se može reći, je plan za penzionisanje "sojuza", kao i teretne letelice "progres".

Narednih meseci biće posvećeni testiranju na Zemlji, a planira se da prvi orbitalni let na raketi "angara" (bez posade) bude izveden 2021. godine. Takođe, "Roskosmos" do tada uveliko očekuje da zameni Bajkonur sa novim kosmodrom Vostočni (Istočni).

Neki stručnjaci su već primetili velike sličnosti nove ruske letelice i Nasinog "orijona", kao i da su sletne noge i potisnici, koji su se mogli videti na planovima, uzeti od letelice "Dragon V2", privatne kompanije "SpaceX".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.