NASA se sprema da objavi otkriće i o Plutonu

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Okt.2015, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA se sprema da objavi otkriće i o Plutonu

Nakon vode na Marsu, Američka svemirska agencija priprema se da objavi još jednu spektakularnu vijest, ovog puta vezanu za Plutona.

To je na konferenciji na Univerzitetu Alberte, u Kanadi, najavio planetolog Alan Stern, šef misije "Novi horizonti" koja se bavi Plutonom.

Misija NASA Novi horizonti ima zadatak da posmatra i proučava patuljastu planetu i njene satelite pomoću sonde, koja je obavila prelet uz ova nebeska tijela sredinom jula ove godine.

Govoreći >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << o najnovijim snimcima Plutona i njegovog najvećeg prirodnog satelita Harona, profesor Stern je rekao da taj svet živi.

"Na njemu postoje meteorološki sistem i geološka aktivnost, a u njegovoj atmosferi ima magle", kazao je.

Zasad nije poznato šta će novo saopštiti NASA koja je prije nekoliko dana objavila fotografije Plutona u visokoj rezuluciji. Na snimcima koje je poslala sonda Novi Horizonti vidljive su ledene planine visoke tri kilometara i zaleđene doline.

Na fotografijama Harona mogu se vodeti kanjoni, krateri, planine i čitava paleta boja.

Stern je napomenuo da je zasad preuzeto svega 10 odsto podataka koje je sonda Novi Horizonti prikupila tokom posmatranja Plutona, te da patuljasta planeta još uvijek nije otkrila sve svoje tajne.

"Godina 2015. će obilježiti istoriju", uvjeren je Stern.

Patuljasta planeta Pluton smještena je u Kojperovom pojasu, velikom skupu transneptunskih objekata, ostataka iz vremena formiranja Sunčevog sistema.

Pluton je otkriven 1930. godine. Manji je od Mjeseca, a masa mu je 500 puta manja od Zemlje. Ima pet prirodnih satelita i oko Sunca se okrene za nešto manje od 248 godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.