Izvor: Blic, 28.Sep.2016, 06:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA detektovala mlazove vodene pare na Jupiterovom mesecu Evropi

Američki astronomi u ponedeljak su objavili da su uz pomoć svemirskog teleskopa "Hubble"-a detektovali mlazove vodene pare na Jupiterovom mesecu Evropi, a to otkriće bi moglo da pomogne i u potrazi za mogućim životom u toplom slanom okeanu koji se skriva ispod ledenog pokrivača jednog od četiri Jupiterovog prirodnog satelita.

Mlazovi vodene pare koje je detektovao Hubble-a stižu i do visine od 200 kilometara iznad površine Jupiterove Evrope, objavila je NASA.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
.@NASA_Hubble may have caught elusive water jets shooting out Jupiter's icy moon #Europa https://t.co/AIIUjThsrT pic.twitter.com/tQUjXDkCib

Jupiterov mesec Evropa, koji se smatra najozbiljnijim kandidatom, u Sunčevom sistemu, za otkriće života van naše planete, ima veliki okean koji sadrži dvostruko više vode od svih zemaljskih mora i okeana. Evropin okean nalazi se ispod veoma hladne i tvrde ledene kore nepoznate debljine.

Jednostavniji pristup okeanu

Iako bi bušenje kore i ispitivanje okeana u potrazi za životom moglo da predstavlja vrlo težak zadatak, testiranje vode iz gejzira mogloo bi da bude relativno jednostavan projekt.

Nasa reveals 'surprising activity' on Jupiter's moon Europa https://t.co/xykQpaRimC pic.twitter.com/RUES7lXdZM

- Ako mlazovi vodene pare stvarno postoje, oni nam potencijalno omogućavaju jednostavniji pristup okeanu, bez potrebe da se buši kroz kilometre leda - rekao je Vilijam Sparks iz Naučnog instituta za svemirski teleskop u Grinbeltu, prenosi Rojters.

Evropa nešto manja od našeg Meseca

Evropa ima oko 3100 km u obimu, što znači da je nešto manja od našeg Meseca. Od četiri velika Jupiterova meseca, Evropa je druga najbliža najvećoj planeti Sunčevog sistema. Teleskop je detektovao mlazove vodene pare tri puta 2014. godine, u području oko južnog pola Evrope.

Na Zemlji se život nalazi na svakom mestu gde ima dovoljno vode, energije i hranjivih stvari, pa naučnici žele posebno da prouče druga područja Sunčevog sistema sa sličnim karakteristikama, poput Evrope, rekao je Pol Herc iz NASA-e.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.