NAŠ VOĐA JE OD KRVI I MESA Severna Koreja ima NOVI PROPAGANDNI STIL (FOTO)

Izvor: Blic, 30.Jun.2017, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NAŠ VOĐA JE OD KRVI I MESA" Severna Koreja ima NOVI PROPAGANDNI STIL (FOTO)

Severna Koreja je objavila novu seriju fotografija svog vođe, mladog Kim Džong Una, dok svet nestrpljivo čeka novi potez njegove vlade.

Otkako je na čelo SAD-a došao Donald Tramp, Severna Koreja izvela je nekoliko nuklearnih testova kako bi pokazala što misli o potencijalnoj promeni statusa kvo u dalekoistočnoj regiji.

Rakete dugog dometa poletele su prema Japanu, ali iako zemlja prema svemu sudeći još ne raspolaže raketama koje bi dosegle njene susede ili, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je cilj Pjongjanga, zapretile čak američkoj obali, ne može se reći da se severnokorejski režim ne trudi. Od početka ove godine ispalili su desetak projektila. Vlada u Pjongjangu istovremeno nastavlja s razvojem nuklearne tehnologije.

Novi pristup

SAD je u nekoliko navrata poručio Kimu da odustane, ali nema naznaka da bi režim mogao promeniti politiku čak i nakon najave implementacije novih sankcija toj zemlji. Američki predsednik Donald Tramp u razgovoru s kineskim kolegom Ksi Đinpingom u prvi je plan stavio zabrinutost za sigurnost i mir u regiji, ali još nema koherentne ili jasne američke politike prema tom delu sveta. Mnogi strahuju da bi zbog komplikovanih odnosa u regiji i susedne Kine taj deo sveta mogao postati novo žarište, odnosno izvorište šireg konflikta.

Ove nedelje u Vašington dolazi delegacija iz susedne Južne Koreje kako bi s američkom stranom razgovarala o problemima na Korejskom poluostrvu. Nezavisno o stepenu razvoja severnokorejskog dalekometnog oružja, ta zemlja samo 60 kilometara od južnokorejskog glavnog grada Seula ima raspoređene topove kojima preti južnom susedu.

Novi južnokorejski predsednik Mun Je In posetiće Donalda Trampa u Vašingtonu, ali teško da će se složiti s vizijom o tvrdom pristupu Kim Džong Unu koji je dosad zagovarao američki predsednik.

Mun je pripadnik škole koja zagovara više samostalnosti u odnosu na velikog južnokorejskog saveznika SAD koji ima više od 20.000 vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji i nedavno je na napuštenom golf terenu postavio protivraketni sistem THAAD što je izazvalo komentare Kine. Uz to, pitanje je i ko bi trebalo da plati za novi sistem. Mun je i zagovornik bliže saradnje sa Severnom Korejom. Drugačiji je od prethodnika koji su bili zagovornici čvrste povezanosti sa SAD-om.

Izrazi ljubavi

U međuvremenu Severna Koreja nastavlja “kao i obično”, a deo uobičajenog repertoara je povremeno puštanje strogo kontrolisanih fotografija u svet. Poruka je jasna: narod je uz svoga vođu, trećeg naslednika vladarske dinastije Kim. U Severnoj Koreji praktično i ne postoje ljudi koji znaju za drugačije dane, piše Jutarnji list.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.