NAPETO U SB: Rusi i Kinezi blokirali UN zbog Srbije!

Izvor: Kurir, 08.Jul.2015, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAPETO U SB: Rusi i Kinezi blokirali UN zbog Srbije!

Rusija zapretila da će uložiti veto na britanski dokument, a Kina zatražila odlaganje rasprave dok se sve zemlje članice ne usaglase. Sednica odložena za danas

BEOGRAD - Rusi i Kinezi žestoko su juče branili srpske interese u Savetu bezbednosti UN, koji je trebalo da raspravlja o britanskom predlogu rezolucije o zločinu u Srebrenici, a koja je veoma nepovoljna po našu zemlju jer nas predstavlja kao genocidan narod. Rusi su čak, kako saznajemo, planirali da ulože veto >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na taj dokument.

Umesto da počne u 16 sati, sednica je na kinesko insistiranje pomerena za 21. Iako su kineske diplomate do samog kraja su pokušavale da pronađu rešenje sa predstavnicima SAD i Rusije nisu uspele, pa je sednica odložena za danas u 16 sati. Portparolka Misije Novog Zelanda pri UN, zemlje predsedavajuće SB, Nikol Garvi nije mogla da potvrdi da li će na današnjoj sednici biti glasanja o predlogu rezolucije.

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije, kaže da zemlje na sve načine pokušavaju da postignu konsenzus o rezoluciji i Rusiju nateraju na kompromis.

Podmuklo

- Teško će uspeti da se usaglase jer Velika Britanija ne želi da izbriše iz dokumenta „genocid“, dok Rusija neće pristati na dokument u kom se ta reč pominje. Zemlje inače na sve načine pokušavaju da izbegnu situaciju da neka stavi veto na rezoluciju. Možda se na kraju sve završi tako što predsedavajući SB pročita izjavu o Srebrenici - kaže Jovanović.

Inače, rezolucijom o Srebrenici Velika Britanija pere svoju savest, a Srbe predstavlja kao jedine krivce za zločin koji se u Potočarima desio pre 20 godina, ocenjuju poznavaoci međunarodnih prilika.

Moskva je, kako je naveo šef srpske diplomatije Ivica Dačić, odustala od podnošenja svoje rezolucije, tako da se juče pred SB UN našla samo britanska, šesta, pooštrena verzija.

DRAMA IZ SATA U SAT

16.30 Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus članica. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH

17.10 Brifing Saveta bezbednosti o BiH odložen za 21 čas, saopštio predsedavajući SB, ambasador Novog Zelanda Džerard van Bohemen

17.27 Aleksandar Vučić za 22.30 časova sazvao hitnu sednicu Vlade povodom sednice SB UN o Srebrenici

17.40 Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obavestio britanskog kolegu da će Moskva staviti veto na predlog rezolucije. Britanija obezbedila podršku za rezoluciju od SAD, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda

21.00 Odlučeno da sednica SB bude odložena za danas u 16 h

Kad je plaćena

ANĐELINI NA SRCU „SREBRENIČKI CVET“

Američka glumica Anđelina Džoli i njen suprug Bred Pit vratili su se pre dva dana sa decom u SAD iz Londona, kada su i uslikani na aerodromu, a najveću pažnju privukao je broš u obliku „srebreničkog cveta“, koji je Anđelina nosila na reveru. Ona je inače već nekoliko puta posetila BiH, kao i Potočare u Srebrenicu.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Rusija uložila VETO!

Izvor: OkRadio.rs, 08.Jul.2015

Rezolucija o Srebrenici nije usvojena na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, nakon što je Rusija uložila veto.   Rusija je prethodno na sednici SB UN zatražila da se o rezoluciji o Srebrenici uopšte ne glasa, ali ostale članice nisu prihvatile taj predlog.   Za usvajanje rezolucije je...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.