NAMERNO ILI NE? I dalje je NEJASNO ko je kriv za SUDAR američkog razarača i filipinskog teretnjaka

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2017, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAMERNO ILI NE? I dalje je NEJASNO ko je kriv za SUDAR američkog razarača i filipinskog teretnjaka

Nastavljaju se polemike oko pitanja odgovornosti

Bizarni detalji sudara američkog ratnog broda i filipinskog teretnjaka; Prema istrazi, kao da su spavali svi Amerikanci i svi Filipinci.

Foto: Profimedia

Uprkos činjenici da ima tri stanice za osmatranje i najsavremeniji radar, na američkom razaraču "USS Ficdžerald" niko nije primetio da mu se približava filipinski trgovački brod "ACX Kristal" prošle subote u 1.30. Stručnjaci za radarsku kontrolu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i na mostu i u informatičkom centru ispod palube, morali su primetiti veliki kontejnerski brod na svojim ekranima kako se lagano približava. Prema standardnom protokolu, posada je morala probuditi kapetana razarača Brajsa Bensona, kako bi osigurao siguran prolaz mnogo pre nego što brodovi uopšte dođu u opasnost od sudara - piše"Njujork tajms".

Foto: Profimedia/ilustracija

Kako dalje nastavlja američki list, to se nije dogodilo.

Rutinsko putovanje američkog razarača po idealnom vremenu u poznatim vodama završilo je jednom od smrtonosnijih pomorskih nesreća poslednjih godina. Sedam američkih mornara u tom je sudaru izgubilo život. I dok istražitelji pokušavaju da dokuče kako je došlo do neshvatljivog sudara, mnoge misterije treba rešiti. Treba pronaći odgovor na pitanje šta se događalo s posadom, jer zabeleženi smer kretanja trgovačkog broda "ACX Kristal" sugeriše mogućnost da niko od posade nije bio budan ili barem svestan okoline. Umesto da ugase motore, procene štetu i pokušaju pomoći drugom brodu, "ACX Kristal" je nastavio svojim kursom, ploveći prema luci u Tokiju, da bi se posle pola sata iznenada vratio na mesto sudara.

Foto: Profimedia

Sa druge strane, dok je more nadiralo u američki brod, oko 116 članova posade spavalo je u već poplavljenim kabinama. Prostorija sa radio-vezom je bila oštećena, a većina opreme za komunikaciju uništena. Mornari su se čak sat vremena borili s poplavom pre nego što su poslali poziv u pomoć. Sedmoro stradalih otkrili su ronioci u poplavljenim prostorijama koje su naknadno morali zatvoriti kako voda ne bi doprla do drugih delova broda i uzrokovala potonuće. Filipinski brod je udario u deo gde je bila kapetanova kabina i on je oko sat vrmena ostao zatočen i povređen u njoj dok ga mornari nisu oslobodili...

Foto: Profimedia

U međuvremenu, posada razarača dobila je stroge naredbe da ni sa kim ne razgovara o onome što se te noći dogodilo, ali je jedan mornar, s kojim je "Njujork tajms" kontaktirao preko društvenih mreža, kratko ali značajno rekao: - Sve što mogu reći je da neko nije pazio.

Još manje se zna šta se događalo na brodu Kristal koji je plovio pod filipinskom zastavom prevozeći teret iz Nagoje za Tokio. Brod je puno manje oštećen od "Ficdžeralda". Darel Vilson, portparol korporacije Dainiči-Invest u čijem je vlasništvu Kristal, izrazio je saučešće porodicama, ali nije hteo da govori o okolnostima sudara. Stručnjak za informatiku Stefan Votkins je rekao da je, po svim parametrima, kurs Kristala izgleda kao da je automatski upravljan dok je posada spavala.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.