NAJVEĆI BROD NA SVETU Titanik pored njega izgleda kao ČAMAC

Izvor: Blic, 28.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVEĆI BROD NA SVETU Titanik pored njega izgleda kao ČAMAC

Titanik u odnosu na njega izgleda kao jahtica i veći je od najvećeg nosača aviona. Reč je o "Pionirskom duhu" (Pioneering spirit), najvećem brodu na svetu. Dug je 382, a širok 124 metara i na njemu bi moglo da se smesti pet aviona “erbas A380”. Brod kompanije “Allseas”, sa sedištem u Švajcarskoj, koristiće se za izgradnju ofšor postrojenja, kao što su naftne platforme.

Megabrod pokreće osam dizel motora sa po 20 cilindara, ukupne snage 128.430 konjskih snaga. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Maksimalna brzina mu je svega 26 km/h, ali on i nije zamišljen da bude brz, već da transportuje velike težine.

“Pionirski duh” odjednom može da podigne čak 48.000 tona, ili 84 “erbasa A380” sa punim rezervoarom za gorivo.

“Pioneering Spirit” je za sada usidren u Roterdamu. Kada bude krenuo u akciju, moći ćete da pratite njegov položaj u realnom vremenu, posredstvom usluge Vessel Finder.

Iako je prvobitno bilo planirano da bude porinut ovog leta, postavljanje mehanizma za podizanje i probne plovidbe potrajaće još nekoliko meseci, što znači da će tek u prvoj polovini 2016. biti spreman za upotrebu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.