Muzički festivali kao turistička svetilišta

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jul.2012, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzički festivali kao turistička svetilišta

Bilo da se održavaju pod otvorenim nebom, na poljanama ili plesnim podijumima na vodi, na istorijskim utvrđenjima ili u bivšim ugljenokopima, muzički festivali privlače sve više pažnje i sve veći broj turista.

Ljubitelji muzike mogu da uživaju u svirkama najpopularnijih bendova, da osete pozitivnu energiju i dožive nezaboravan provod. Uzgred, to je prilika da posete i obiđu neke nove zemlje i gradove, da upoznaju njihovu kulturu i tradiciju, isprobaju neke nove kulinarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << specijalitete i okuse neka nova pića. To je prilika i da se prožive sasvim neobična iskustva...

Magazin "Forbs" objavio je listu 10 muzičkih festivala koje bi obavezno trebalo posetiti ovog leta. Sabor trubača u Guči nije se našao na ovoj listi, ali je zato novosadski Exit zauzeo vodeću poziciju.

1. EXIT (SRBIJA)

Crne zavese i crvene ruže

Magazin "Forbs" podseća da su Exit osnovali srpski studenti 2000, kako bi izrazili protest protiv tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića. Petrovaradinsku tvrđavu opisuju kao živopisno utvrđenje iz habsburške epohe na obali Dunava sa jedinstvenom akustikom. Navodi se da su prednosti ovog festivala "smešno niske cene za smeštaj, hranu i alkohol", kao i gostoprimstvo domaćina.

Od 12. do 15. jula na Exitu će nastupiti čuvene grupe kao što su Duran Duran, Guns N' Roses, New Order, Gossip... Članovi benda Guns N' Roses zatražili su od organizatora da prostoriju iza bine opreme crnim zavesama, crnim stolnjacima i sa po 18 crvenih i belih ruža. Na spisak zahteva stavili su i 252 peškira, kiropraktičara i maserku, kao i fin toaletni papir i četiri boce sa kiseonikom...

2. ROSKILDE FESTIVAL (DANSKA)

Trka golaća

Zaštitni znak Roskilde festivala u istoimenom mestu, 35 kilometara udaljenom od Kopenhagena, jeste tradicionalna Trka golaća. pravila su jednostavna: goli takmičari trče i ko prvi stigne (u muškoj i ženskoj konkurenciji) na cilj, dobija ulaznice za sledeću godinu. Jedinstven je i po tome što ga organizuju uglavnom dobrovoljci. Oni postavljaju scene i razmeštaju tehniku, opslužuju i održavaju kampove.

Prema zvaničnim informacijama, u 2006. godini je u organizaciji Roskilde festivala učestvovalo čak 20.000 volontera. Muzičari nemaju vremensko ograničenje na svojim svirkama, i mogu izlaziti na bis koliko im god to duša ište. Pre dve godine trubački orkestar Bobana Markovića je nastupio na ovom festivalu i bacio publiku u pravi trans.

3. BLOC WEEKEND (VELIKA BRITANIJA)

Elektronski zvuk na Temzi

U poslednjih nekoliko godina festival Bloc Njeekend održavao se u turističkom mestu Majnhend, ali je ovog puta prebačen u britansku prestonicu - London. Festival će se održati 5. i 6. jula, u parku London Pleasure Gardens, smeštenom uz reku Tezu. Ovaj park je novi centar muzike, umetnosti i zabave u istočnom delu Londonu. Bloc Njeekend očekuje ljubitelje elektronske muzike, a svideće se svima onima koji ne vole da borave u šatorima i kampovima i ne žele da stoje u redu kako bi stali pod tuš. Ovaj festival podrazumeva da svi gosti budu smešteni u lokalnim hotelima i hostelima. Cena ulaznica je 55 funti. Ova manifestacija važi za praznik ljubitelja elektronske muzike.

4. PIKNIK AFIŠI (RUSIJA)

Žurka u rezervatu

Piknik Afiši smatra se jednim od glavnih događaja moskovskog leta. Ovo nije samo muzički festival već ogromna zabava pod otvorenim nebom. Za ovu priliku otvoreno je na desetine restorana i kafea, održavaju se sportska takmičenja i razni kursevi, a rade i brojni butici i prodavnice, u kojima se može kupiti moderna odeća i ručno izrađeni suveniri.

Na teritoriji nekadašnjeg carskog poseda, muzeja-rezervata Kolomenskoe, koji se prostire na više od 390 hektara, prethodnih godina nastupale su i brojne svetske zvezde, a ove godine nastupiće Franc Ferdinand, Akvarium, The Drums. Trebalo je da nastupi i islandska pevačica Bjork, ali je ona otkazala svoj koncert zbog zdravstvenih problema. Umesto nje na glavnoj sceni nastupiće britanski duet Pet Shop Bodžs.

5. NORTH SEA JAŽ FESTIVAL (HOLANDIJA)

I doktor Haus na bini

Trodnevni džez maraton održaće se u Roterdamu. Na 13 scena izvodiće se bluz, soul, gospel, džez, fado... Za decu će biti organizovana predavanja, na kojima će moći da nauče o istoriji džeza, a takođe i da uče da sviraju. Ove godine svoj dolazak je najavio i Hju Lari, glavni junak popularne serije "Doktor Haus".

Osim njega, nastupiće i Leni Kravic, Van Morison i mnogi drugi. Inače, plakat za North Sea Jaž Festival bira se među delima studenata sa Akademije umetnosti. Crteži predati na konkurs mogu se videti na specijalnoj izložbi.

6. ROCK NjERCHTER (BELGIJA)

Grudvanje blatom

Za one koji nisu upoznati sa festivalskom estetikom, ali maštaju o njoj i žele da joj se pridruže - belgijski festival Rock Njerchter je idealno rešenje. S jedne strane, moćno ozvučenje, obilje muzičkih zvezda i nesvakidašnji duh slobode koji vlada u kamp naselju. S druge, čisti tuševi, kvalitetna hrana i pića, i pažljivi organizatori, koji su spremni da priđu i pomognu svakom novajliji na ovom festivalu.

Uz to, u blizini Verhtera, na samo pola sata vožnje, nalazi se univerzitetski grad Leven. Ulaznice za ovaj festival obično planu za samo nekoliko dana. Još se pamti nastup grupe Red Hot Chili Peppers 1992. Njihov koncert se nakon poziva pevača Entonije Kidisa pretvorio u veliki obračun grudvama blata.

7. READING FESTIVAL (VELIKA BRITANIJA)

Na binu u kolicima

Reading festival je jedan od najstarijih muzičkih festivala na svetu, koji je počeo da se organizuje još 1961. godine. U prvo vreme zvao se Nacionalni džez festival i privlačio je mahom boemsku publiku. Krajem šezdesetih popularnost džeza je počela da jenjava, i festival se, samim tim, drastično promenio. Tu su nekad dolazila najpopularniji rok grupe poput Rolingstounsa.

Sedamdesetih godina na ovom festivalu se odavala počast bluzu i hevi metalu, a osamdesetih pank-roku. Ovde je održan i poslednji koncert grupe Nirvana u Velikoj Britaniji. Huk mase prolomio se kada je Kurt Kobejn izašao na scenu u invalidskim kolicima. Atmosfera je uvek ista: more piva i blato do kolena...

8. SZIGET (MAĐARSKA)

Sekelj gulaš i bandži

S mađarskog jezika reč "sziget" prevodi se kao "ostrvo". Istoimeni festival zapravo se odvija na malom ostrvu u starom kvartu Budimpešte - Obudu. Početkom devedesetih, kada se Sziget tek pojavio, na njemu su se mogli čuti samo lokalni muzičari, a danas se na ovom festivalu predstavlja muzika najraznovrsnijih stilova i iz najrazličitijih zemalja: od američkog grandža do afričkih narodnih pesama, od moderne britanske elektronike do regea.

U pauzama, između koncerata, ljubitelji muzike su pozvani da pogledaju film, probaju specijalitete mađarske kuhinje poput sekelj gulaša, da učestvuju na okruglom stolu, pa čak i da skaču sa bandžija.

9. BILBAO BBK LIVE (ŠPANIJA)

Provod na baskijski način

Bilbao BBK Live je možda najprijatniji letnji festival, ocenjuje "Forbs". Kao prvo, ljubitelji muzike mogu da odsednu u kampu ili u nekom od hotela u prestonici španske provincije Baskija. Koncerti počinju tek popodne, tako da gosti festivala imaju priliku da prošetaju gradom, da se dive Katedrali svetog Jakova, da zavire u muzej Gugenhajm ili prosto da odspavaju posle dobrog provoda na festivalu.

Ovaj festival ima samo dve scene, pa posetioci mogu da čuju sve grupe. Bez obzira na impresivnu listu izvođača na ovom festivalu, Bilbao BBK Live i dalje se smatra lokalnim festivalom, na koji dolaze uglavnom ljudi iz okolnih gradova.

10. MELT! FESTIVAL (NEMAČKA)

Koncert u rudniku uglja

Na listi tradicionalnih festivala na otvorenoj poljani je Melt!, kao prava egzotika. Organizatori su izabrali nesvakidašnji prostor, najneobičniju scenu koja se može zamisliti - Feropolis, bivši rudnik uglja, sa gigantskim kranovima i bagerima. Težina nekih od njih dostiže i do dve tone, a visina i do 30 metara.

Ljubitelji industrijskih pejzaža moraju da budu zdravi kao dren ukoliko žele da putuju na ovaj festival. Danju sunce nemilosrdno udara u glavu, ali zato noć nudi impresivni prizor. Muzičari održavaju koncerte , dok u pozadini trepere i prelivaju se razne boje mašina, koje podsećaju na praistorijska morska čudovišta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.