Mumufikacija 1.500 godina starija nego što se mislilo

Izvor: Blic, 14.Avg.2014, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mumufikacija 1.500 godina starija nego što se mislilo

Poreklo mumifikacije je verovatno 1.500 godina starije nego što se dosad verovalo, tvrde naučnici.

Postoje indicije da je egipatska mumifikacija nastala negde između 4500. i 3100. godine p.n.e. Ona se tada sastojala od prirodnog isušivanja tela pod dejstvom toplog i suvog pustinjskog peska. Pre razvoja tehnika balzamovanja, Egipćani su svoje mrtve ukopavali u grobove ispunjene peskom.

Tragovi prve upotreve smola za mumufikaciju tela pokojnika datiraju iz 2200. p.n.e. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Korišćenje smola postala je uobičajena praksa u periodu između 2000. i 1600. pre nove ere, preciziraju autori čija je studija objavljena u američkom časopisu "Plos one".

Tim naučnika sa britanskih univerziteta Jork i Oksford kao i australijskog Mekveri Univerziteta analizirao je pogrebne tkanine pronađene na telima iz grobova jedne od najstarijih poznatih egipatskih nekropola, koja datira iz perioda koji se proteže od 4500. do 3350. p.n.e.

Biohemijskim analizama, istraživači su na tim tkaninama detektovali tragove supstanci koje se koriste prilikom balzamovanja kao što su borova smola, ekstrakt aromatičnih biljaka, biljna smola, životinjske masti i uljane biljke.

Rezultati njihove studije ukazuju da su ovi preparati korišćeni najmanje jedan milenijum ranije nego što se dosad verovalo. Navedene supstance sadržane su u gotovo istim razmerama i u kompleksnim receptima koje su Egipćani koristili u jeku mumufikacije faraona, 3.000 godina kasnije.

"Antibakterijska svojstva sastojaka pomoću kojih su bila sačuvana meka tkiva dovodi nas do zaključka da prisustvo tih supstanci označava početak eksperimentisanja sa mumifikacijom u Egiptu", izjavio je Stiven Baki, jedan od autora istraživanja.

"Mešavina smola antibakterijskih svojstava kojom su premazivane trake za obmotavanje tela, istog je sastava kao i preparati koje su Egipćani koristili za balzamovanje tela na vrhuncu mumifikacije 2.500 do 3.000 godine kasnije", precizirao je on.

Egipćani su mumificirali mrtve jer su verovali da oni ne mogu da dosegnu večni život ako telo nije sačuvano.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.