Izvor: Nezavisne Novine, 05.Maj.2016, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mraz oštetio oko 1.000 hektara zasada voća

GRADIŠKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je da se procjenjuje da je mraz oštetio oko 1.100 hektara voćnih zasada u Potkozarju.

"Procjenjuje se da je, za sada, prosječna šteta oko 60 odsto. Međutim, pravu procjenu ćemo imati tek za 15 do 20 dana, kada će biti moguće tačno utvrditi koliko je manji obim proizvodnje i prihod", rekao je Mirjanić nakon obilaska zasada voća u opštini Gradiška.

On je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da će resorno ministarstvo i Vlada Srpske preduzeti raspoložive mjere nakon što bude urađena konačna procjena štete.

Prema njegovim riječima, najviše je oštećena šljiva, zatim kruška i jabuka, a manje breskva.

Mirjanić je naveo da je mraz evidentiran na području Gradiške, Kozarske Dubice, Prijedora, a dijelom i u drugim opštinama.

U noći sa 25. na 26. april u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske niske temperature, koje su se spuštale i do minus četiri stepena Celzijusova, uzrokovale su velike štete od mraza na voćnim zasadima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.