Mogerini uoči raporta: U čemu je ključan Zapadni Balkan?

Izvor: B92, 24.Maj.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini uoči "raporta": U čemu je ključan Zapadni Balkan?

Evropska šefica diplomatije Federika Mogerini je rekla da je Zapadni Balkan ključan region za bezbednost.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost je istakla da je Zapadni Balkan ključan i za prevenciju, kao i za upravljanje migrantskom krizom i granicama.

Upitana na konferenciji za novinare u Briselu koja je svrha današnjeg sastanka sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, Mogerinjevai je rekla da će razgovarati o intenziviranju saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << među tim zemljama, kao i tih zemalja sa EU.

"Razgovaraćemo o posvećenosti saradnje vlasti tih zemalja sa evropskim institucijama, njihovoj međusobnoj saradnji, o situaciji u regionu u kojem je u gde je u poslednje vreme bilo poteškoća... i to je svrha večere na koju sam pozvala lidere država Zapadnog Balkana. Uvek je dobro sastati se i razmeniti mišljenja", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Ona je dodala da se ne govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, jer je taj region već deo Evrope, već da je reč o perspektivi EU.

Odvojeni susreti visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana počeli su u Briselu.

Mogerinijeva se u Briselu sastala s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, uoči radne večere s premijerima Zapadnog Balkana, ;navela je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič na društvenoj mreži Tviter.

Federika Mogerini je prethodno razgovarala s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Mogerinijeva će se sastati danas u Briselu sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana, da bi ocenili situaciju u regionu.

Na nezvaničnoj radnoj večeri će biti premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, dok će iz Makedonije biti mandatar za sastav vlade i lider SDSM Zoran Zaev.

Sastanak će početi serijom bilateralnih susreta premijera Zapadnog Balkana s visokom predstavnicom Mogerini. Zajednička radna večera bi trebalo da počne oko 20 časova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mogerini: Zapadni Balkan ključni region za bezbjednost

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Maj.2017

Evropska šefica diplomatije Federika Mogerini je rekla da je Zapadni Balkan ključan region za bezbjednost...Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost je istakla da je Zapadni Balkan ključan i za prevenciju, kao i za upravljanje migrantskom krizom i granicama...Upitana na...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.