Mladi ne odlaze samo zbog posla

Izvor: Šumadija Press, 09.Okt.2015, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi ne odlaze samo zbog posla

U svoje ime, a čini se i u ime cele generacije, devetnaestogodišnja Ljubica Simović govori o izvesnom odlasku iz zemlje.

U najnovijoj epizodi dokumentarnog serijala „Dobar dan, kako ste?“, kragujevačka atletičarka govori o sebi, svojim vršnjacima i „kraljici sportova“.

– Atletiku zovemo kraljicom sportova zato što naizgled sve to izgleda veoma lako kada mi to radimo, trčimo i skačemo, a u stvari je mnogo teže nego bilo koji drugi sport >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << – kaže Ljubica, juniorska rekorderka Srbije u disciplini 100m i ovogodišnja balkanska šampionka u štafeti 4x100m.

Prema njenim rečima, već u četvrtoj godini Druge kragujevačke gimnazije koju je završila, svi iz odeljenja uglavnom su znali šta će da upišu, ali, na žalost ove zemlje, većina želi da ode u inostranstvo. Takvi su i njeni planovi.

-Već sledeće godine planiram da otputujem u inostranstvo, jer smatram da se fakulteti iz inostranstva mnogo više vrednuju bilo gde u svetu, nego fakulteti iz Srbije. Takođe, ovde je kada završite i dva fakulteta mnogo teško naći posao – objašnjava Ljubica.

To, međutim, kako kaže, nije jedino zbog čega mladi poput nje odlaze:

– Nije problem samo nezaposlenost već i sam način života ovde kod nas, jer gde god da sam bila činilo mi se da su gradovi čistiji, uredniji, da su ljudi na ulici ljubazniji…

Kakvu podršku imaju kragujevački atletičari i atletičarke, šta bi moglo da se učini da nam svima bude bolje, o svom tek stečenom pravu glasa, evrointegracijama, ljubavi prema fotografiji i životinjama, kao i mnogim drugim stvarima koje čine svakodnevni život jedne mlade osobe, pogledajte u najnovijoj epizodi.



Projekat Dobar dan, kako ste?” realizuje se u produkciji Novinske agencije Rakurs, a u saradnji sa Radio-televizijom Kragujevac i portalom Šumadijapres, uz podrškuMinistarstva kulture i informisanja.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.