Mladi inženjeri osnovali 25 start ap firmi u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2014, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladi inženjeri osnovali 25 start ap firmi u Srbiji

U protekle tri godine u Srbiji je osnovano 25 "start ap" firmi i otvoreno više od 100 radnih mesta u oblasti visokih tehnologija, a kako bi se omogućilo mladim stručnjacima da rade u zemlji i time sprečio odliv mozgova, istakli su danas iz Poslovno-tehnološkog inkubatora tehničkih fakulteta Beograd (BITF).

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić istakao je da je cilj kako Ministarstva, tako i države da "ima domaće inovativne kompanije koje će procvetati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Srbiji, što BITF i omogućava".

"Nama je važno da nam neko pomogne da napravimo mrežu podrške za mlade koji su kreativni i inovativni", rekao je Verbić na konferenciji za novinare "Izvoz pametnih proizvoda umesto odliva mozgova" u Beogradu.

On je ocenio da je BITF primer institucije koja ne troši "ni dinar državnog budžeta", a osnovala je 25 visokotehnoloških kompanija i omogućila radno mesto za 110 mladih osoba.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh najavio je da će Švajcarska koja je učestvovala u ovom trogodišnjem projektu nastaviti da podržava mlade stručnjake i u narednim godinama.

"Imamo plan da povećamo prihode za mlade stručnjake u naredne četiri godine za 30 odsto, jer nam je vrlo značajno da radimo na potencijalu mladih talentovanih i obrazovanih ljudi a koji žele da povećaju ekonomsku kompetitivnost Srbije", naveo je on.

Rukovodilac projekta Gordana Danilo-Grković istakla je da među 110 zaposlenih ima i 25 povratnika iz inostranstva i zahvalila švajcarskom Sekretarijatu za ekonomske poslove na podršci.

"U prethodne tri godine, učešće izvoza u prihodima BITF preduzeća je dostiglo 75 odsto, a neka od ovih preduzeća su dobila najprestižnije nagrade i priznanja u Srbiji i u inostranstvu", dodala je ona.

Direktor kompanije "Bit gir" (Bit gear) Dejan Dramićanin, a koja je prošle godine zauzela drugo mesto na Dilojtovoj listi 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi, kazao je da je "podrška inkubatora omogućila da se kompanija razvije i u 2014. godini bude na 18. mestu".

Inkubator su pre sedam godina osnovali Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološko-metalurški i Građevinski fakultet u Beogradu, a u njemu sada posluje 44 "start up" preduzeća iz različitih oblasti visokih tehnologija u kojima je zaposleno 280 mladih inženjera.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetionici srpske kulture

Izvor: Vesti-online.com, 27.Nov.2014

Svetionik srpske nauke i kulture bilo je Društvo srpske slovesnosti. Osnovano je 1841. u Beogradu, iste godine kada je i Licej preseljen iz Kragujevca. Cilj mu je bio da podiže prosvećenost naroda i unapređuje srpski jezik. Osnivanje Društva, potonje Srpske akademije nauka i umetnosti, bila je ideja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.