Mladenović: Nema povećanja radioaktivnosti u vazduhu BG

Izvor: B92, 21.Jun.2017, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladenović: Nema povećanja radioaktivnosti u vazduhu BG

Beograd -- Dve trećine žarišta na deponiji u Vinči je zatrpano i nema povećanja radioaktivnosti u vazduhu, izjavio je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Osim toga, Mladenović je naveo da se očekuje da požar uskoro bude potpuno lokalizovan.

On je rekao da Gradski zavod za javno zdravlje, na osnovu odluke Gradskog štaba za vanredne situacije, dnevno izveštava o kvalitetu vazduha i meri više od 200 jedinjenja u vazduhu, saopštio je Beoinfo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Zavod vrši merenja na 24 lokacije, a mi smo zbog žalbi građana koji žive u blizini deponije, tražili da se meri i na još četiri lokacije. Svi ti izveštaji govore da nema dodatnih zagađenja i koncentracija preko graničnih vrednosti. Deponija u Vinči nalazi se na velikoj površini, decenijama se tamo taložilo smeće i ovakve rizike smo imali i ranije", rekao je Mladenović.

On je kazao da je ova gradska vlast 2015. godine započela ozbiljan proces uređenja deponije, da se ona sredi, zatvori, kako bi se drugačije i na savremen način upravljalo otpadom.

"Na pragu smo rešenja za ovaj problem. Za manje od mesec dana imamo otvaranje finalnih ponuda za javno-privatno partnerstvo, a investicija je vredna 300 miliona evra", rekao je Mladenović.

On je demantovao glasine da je neko namerno zapalio deponiju navodeći da to nije ni moguće, pošto su žarišta na dvadesetak metara dubine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.